Oboživelník - Kia Sorento 2.5 CRDi (TEST)

Testy
06.04.2006

F T G

Oboživelník - Kia Sorento 2.5 CRDi (TEST)

Vnitřní prostor, pohodlí, příjemné ovládání a neposlení řadě i příznivá pořizovací cena - to jsou základní charakteristiky bestselleru Sorento od automobilky Kia. Teď je navíc v nabídce s moderním vznětovým motorem s výbornými vlastnostmi. Premiéra pohledného Sorenta proběhla již v roce 2002 na Ženevském autosalónu.

 

Premiéra pohledného Sorenta proběhla již v roce 2002 na Ženevském autosalónu. Přestože se nejedná o žádnou novinku je to především vzhled, který stále udržuje avizovaný vůz kategorie SUV na předních místech v žebříčcích prodejních výsledků. Téměř nestárnoucí křivky totiž stále působí velmi elegantní a obsahují i řadu dynamických prvků.

Další výhodou je rozsáhlá standardní výbava a zmiňované příznivé pořizovací náklady. Kia Sorento nabízí již v základním provedení ABS, čtyři airbagy a klimatizaci.

Objem zavazadlového prostoru 0,441 l lze jednoduchým sklopením zadních sedadel zvětšit až na vynikajících 1,900 l.

Námi testované provedení bylo vybaveno vznětovou pohonou jednotkou 2,5 CRDi s nejvyšším výkonem 103 kW, nejvyšší točivý moment uvádí hodnota 330 N.m.

S přihlédnutím k pohotovostní hmotnosti vozu této kategorie poskytuje motor solidní dynamiku, předjíždění ve vyšších rychlostech musí pochopitelně probíhat za zvýšené pozornosti ze strany řidiče.

Automobil lze rozjet až na 171 km/h, v rámci našeho redakčního testu jsme dosáhli spotřeby 7,5 l/100 km. Nutno dodat, že jsme se pohybovali především na okresních silnicích I. a II. třídy.

Podvozek má komfortní nastavení a využívá lichoběžníkové zavěšení vpředu a pětiprvkové vzadu. S měkčím nastavením tlumičů a vinutých pružin úzce souvisí naklánění vozu při rychlejším průjezdu zátáčkami.

Je však zřejmé, že pro tuto disciplínu nebyl automobil vyroben, hlavní předností je dobrá průchodnost lehkých až středně těžkým terénem. Tomu slouží především tuhý rám, diferenciál s omezenou svorností a v neposlední řadě i značná světlost.

Potenciální zájemce v současnosti rovněž zaujme výbava Advantage za 100 000 Kč zdarma, která zahrnuje navigaci Blaupunkt Rome, osmnáctipalcová litá kola včetně pneumatik Nokian, zadní střešní spoiler, tónovaná zadní skla atd.

Kia Sorento nabízí atraktivní desing, který v kombinaci s bohatým vnitřním prostorem a moderní vznětovou pohonnou jednotkou může směle konkurovat o třídu dražším vozům této kategorie. Nevýhodou může být strohý interiér s lacině působícími plasty.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Kia
Model:Sorento
Karosérie:SUV
Motor:2.5 CRDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2006
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -