Seat přichází s ještě sportovnější dynamikou

Články
06.05.2008

F T G

Seat přichází s ještě sportovnější dynamikou

Zatím prodejně nejúspěšnější model automobilky SEAT – Ibiza prošel stylistickou proměnnou interiéru a exteriéru. Mnohé převzal z dalších vozů této značky, Altey, Toleda a Leonu. Hned úvodem můžeme konstatovat, že avizované designérské změny tomuto vozu rozhodně prospěly.

Inovovaná nabídka Ibizy se skládá z pěti stupňů výbavy: Reference, Stylance, Sport, FR a Cupra. Všechny verze s výjimkou modelu Cupra mají výplň chladiče ve struktuře včelí plástve. Novinkou je masivnější přední nárazník opticky protažený do boku karosérie, viditelné koncovky výfuků a v neposlední řadě světlomety s dvojitou optikou.

Uvnitř zaujme atraktivně stylizovaný volant, řadící páka nebo anatomicky výrazně tvarovaná sedadla. Nové kvalitní materiály byly použity zejména na palubní desce a výplni dveří. Designérům se podařilo interiér barevně i tvarově skutečně perfektně sladit.

Současná nabídka vozu Seat Ibiza se chlubí jednou z nejkomplexnějších a nejširších nabídek na automobilovém trhu a pamatuje na všechny skupiny zákazníků. Několik stupňů výbavy a deset různých motorů vytváří celkem sedmnáct různých verzí a tak si skutečně každý zájemce má z čeho vybrat.

V oblasti zážehových motorů je základem čtyřválec 1.2 12V o výkonu 47 kW/64 k. Následuje motor 1.4 16V o výkonu 55 kW/ 75 k, pohonná jednotka o výkonu 74 kW/100 k a přeplňovaný čtyřválec 1.8 20 VT ve výkonových verzích 110 kW/150 k a 132 kW/ 180 k.

Na zájemce o vznětové motory čeká pět moderních turbodieselů TDI s přímým vstřikováním nafty do válců. Motor 1.4 TDI je naladěný na výkon 51 kW/ 70 k, resp. 59 kW/ 80 k. Čtyřválec 1.9 TDI se nabízí ve třech výkonových verzích 74 kW/100 k, 96 kW/ 130 k a nejvýkonnější 118 kW/160 k.

Dva nejvýkonnější turbodiesely jsou v kombinaci s manuálními šestistupňovými převodovkami. Celá nabídka agregátů TDI plní emisní limity normy Euro IV. Kombinovaná spotřeba motorů TDI činí jen 4,6 až 5,5 litrů nafty na 100 km. Další novinkou je nově modifikovaný podvozek Agile Chassis, který je pro každou verzi zcela specificky naladěn.

Základní koncept je ale společný: vpředu kombinované vzpěry vinutá pružina-tlumič McPherson, vzadu polonezávislé zavěšení s torzní tyčí.

Všechny nabízené modely nové Ibizy mají hřebenové řízení s elektrohydraulickým posilovačem, které je specificky naladěno pro jednotlivé verze. Například vozy této značky s výkonem přes 80 k mají vpředu i vzadu kotoučové brzdy, verze o výkonu přes 100 k mají standardně protiprokluzové systémy TCS. Ibiza Cupra má již ve standartu elektronický stabilizační systém ESP, na přání je k dispozici i u ostatních variant.

Základem aktivní bezpečnosti je velmi pevná karoserie s důmyslně nevrženými a řešenými deformačními zónami. V případě kolize se samočinně odjistí dveřní zámky, rozsvítí interiérové osvětlení a spustí výstražné blikače. Riziko poranění snižuje teleskopický sloupek volantu nebo pedály, které se při nárazu uvolní ze svého zavěšení.

Ochrana pasažérů je také u tohoto modelu SEAT skutečně prioritou. K dispozici jsou velkoobjemové čelní a boční airbagy, u spolujezdce je možné toto zařízení deaktivovat. Za příplatek se ve výbavě objevují i průběžné hlavové airbagy, které chrání pasažéry na předních i zadních sedadlech.

Standardně dodávaný protiblokovací systém ABS je doplněn ve standartu nebo za příplatek podle úrovně výbavy protiprokluzovým zařízením TCS, stabilizační systém ESP a brzdovým asistentem EBA. Tříbodové bezpečnostní pásy mají na předních sedadlech pyrotechnické předpínače.

Nová Ibiza přináší zákazníkům vedle atraktivnějšího vzhledu i více kvality a výhodnější ceny. I přes technické vylepšení a obohacení základní výbavy nedošlo u nové Ibizy ke zvýšení zákaznické ceny a naopak u většiny verzí byla dokonce snížena. Ceny vozů se vznětovými motory jsou nyní zvýhodněné o více než 20 000 Kč, cena modelu Ibiza 1.4/55 kW je nižší o 8000 Kč.

Ihned po představení nové Ibizy představil SEAT akční modely Ibiza Advantage a Cordoba Advantage. U těchto modelů lze za 20 500 Kč získat výbavu v ceně 60 500 Kč. Při financování formou leasingu od společnosti ŠkoFIN dostává u těchto vozů zákazník dokonce akční paket v hodnotě 60 500 Kč prakticky zdarma!

Do výbavy akčního modelu Ibiza Advantage patří navíc k výbavě verze Reference pět dveří, klimatizace Climatic, elektrické ovládání oken předních dveří a dálkově ovládané centrální zamykání. Zvýhodněná výbava akčního modelu tedy obsahuje nejžádanější příplatkové prvky.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -