Volvo XC90 D5 - stejné a přitom ještě lepší (TEST)

Testy
06.03.2006

F T G

Volvo XC90 D5 - stejné a přitom ještě lepší (TEST)

Robustní SUV se šplhá sněhem zavátou cestou k víkendové chalupě. Je pozdě večer, únava si vybírá svojí daň a já jen doufám, že pro tentokrát nebudu muset parkovat pod závěrečným stoupáním jako ostatní vozy. Vypnuté rádio tlumí nervozitu a z povzdálí tiše klapající vznětový motor má dostatek točivého momentu pro finální rozjezd.

 

Příběh, které se neodehrává pouze v severských zemích, ale stále častěji také u nás a to hlavně díky intenzivním sněhovým srážkám letošní zimy. Variantou jak úspěšně zdolat tyto nepříznivé podmínky a navíc si i v létě užít jízdu lehkým až středně těžkým terénem může být pořízení vozu SUV.

Inspirací určitě bude námi testovaný luxusní model Volvo XC90, který byl nedávno osazen posíleným vznětovým motorem s označením D5. Na vlastní kůži jsme si ověřili, že tato novinka pod kapotou Volva významným způsobem posunuje model XC90 dopředu.

Mezi hlavní předností modelové řady XC90 vždy patřila univerzálnost.Dlouhé cesty s vozem absolvujete stejně pohodlně jako jízdu po rozbitých pražských komunikací a to vše se odehrává za opravdového pocitu bezpečí.

Ostatně právě na něm pracuje tento automobilový výrobce stejně intenzivně jako na pohodlí svých modelů. Při jízdě Volvo potěší také výbornou ovladatelností, s přehledem žehlí nerovnosti zejména díky měkčímu nastavení podvozku.

Z tohoto důvodu raději zapomeňte na rychlé průjezdy zatáček a užívejte si jednoduché ovládání dvoutunového vozu. Mimochodem právě kvůli snadné ovladatelnosti je Volvo XC90 velmi oblíbené i u žen. Zde pochopitelně hraje pozitivní roli i design automobilu, který v sobě na jedné straně kombinuje emotivní šarm s přátelským vzhledem.

Právě agresivní ztvárnění je totiž stále častější výsadou luxusních SUV a to především v rámci německých značek, model XC90 patří stejně jako například Lexus s modelem RX spíše do té více uhlazené designové školy.O vnitřním prostoru jsme se již zmiňovali v rámci předešlého testu tohoto automobilu s motorizací V8, také v rámci tohoto vozu se samozřejmě nic nemění.

Dostatek místa pro cestující a velkorysý zavazadlový prostor – to je typická charakteristika nejen prezentovaného Volva, ale téměř všech představitelů oblíbené kategorie SUV.

A jak koresponduje novinka pod kapotou s charakterem automobilu? Nová verze D5 s výkonným vznětovým agregátem o objemu 2400 cm3 poskytuje maximální výkon 136 kW při 4000 ot./min, nejvyšší točivý moment je uváděn hodnotou 400 N.m při 2750 ot./min. Díky těmto údajům má pětiválec dostatek síly v širokém spektru otáček a propůjčuje vozu solidní dynamické vlastnosti.

Volvo bylo vybaveno šestistupňovou přímo řazenou převodovku s poměrně přesným řazením. U vozu této kategorie bude pravděpodobně většina zájemců volit šestistupňový automat, ten však subjektivně řadí s větší prodlevou než samočinné převodovky konkurenčních značek.

Překvapením však byla dosažená spotřeba pohonných hmot. S poměrem 70:30 ve prospěch dálniční komunikace oproti provozu v naší hlavní metropoli jsme dosáhli spotřeby 8,4 l/100 km.

Díky této hodnotě má vůz jeden z nejdelších dojezdů v rámci kategorie na jedno natankování. V náročných zimních podmínkách, na zasněžených a neupravených silnicích se osvědčil solidní točivý moment stejně jako pohon všech čtyř kol. Karosérie se nekroutí a cestující si užívají výborného odhlučnění.

V rámci akustiky musíme opět zmínit prémiovou příplatkovou audiosoustavu, která nabízí opravdu skvělý hudební zážitek. Oproti předchozí naftové motorizaci Volvo nyní poskytuje nejen lepší dynamické vlastnosti, ale také kultivovaný chod při zachování příznivé spotřeby paliva.

Další výhodou je i rychlejší reakce na sešlápnutí plynového pedálu, což je dáno zejména díky zvýšenému počtu vstřikovacích otvorů v tryskách a jemnějšímu rozprášení paliva. Po týdenní známosti s tímto elegánem můžeme s klidem konstatovat, že nová jednotka se štítkem D5 je v rámci řady XC90 optimální volbou.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Volvo XC90 D5

Motor

Vznětový přeplňovaný pětiválec o zdvihovém objemu 2400 ccm. Nejvyšší výkon 136 kW při 4000/min. Největší točivý moment 400 N.m při 2750/min.

Převodné ústrojí

Stálý pohon všech čtyř kol. Šestistupňová přímo řazená převodovka.

Karoserie

Samonosná, pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 195 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,9 s. Kombinovaná spotřeba paliva 10,6 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2857 mm. Celkové vnější rozměry 4798/1898/1743 mm. Palivová nádrž 68 l.

Základní cena

1 475 000 Kč

Základní parametry
Výrobce:Volvo
Model:XC90
Karosérie:SUV
Motor:D5
Palivo:nafta
Rok výroby:2006
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -