Prostorný a nenáročný - Chevrolet Kalos 1.2 5D Star (TEST)

Testy
06.02.2006

F T G

Prostorný a nenáročný - Chevrolet Kalos 1.2 5D Star (TEST)

Nejdříve byl veřejnosti představen jako studie, brzy se dočkal sériové výroby a následně i dobré prodejnosti. V našem testu představujeme Chevrolet Kalos 1.2 5D ve výbavě Star, který v nižší třídě výrazně konkuruje modelům jako jsou Peugeot 206, Renault Clio, Hyundai Getz nebo Škoda Fabia.

Nejdříve byl veřejnosti představen jako studie, brzy se dočkal sériové výroby a následně i dobré prodejnosti. V našem testu představujeme Chevrolet Kalos 1.2 5D ve výbavě Star, který v nižší třídě výrazně konkuruje modelům jako jsou Peugeot 206, Renault Clio, Hyundai Getz nebo Škoda Fabia.

Přídi automobilu dominují rozměrná sdružená světla. Nová čelní maska s nepřehlédnutelným logem Chevroletu obvykle zaujme na první pohled. Klínovitý profil dává vozu sportovní vzhled.

Zdařilý je i výrazný, netradiční profil bočních dveří a řešení pátých dveří, které navazují na rozměrnější plastový nárazník. Hatchback Kalos byl vyvinut speciálně především pro evropské trhy. Na jeho designu se podílelo italské studio Giugiaria. Silným prodejním argumentem je především velmi příznivý poměr ceny a výbavy tohoto automobilu.

Interiér je řešen především s důrazem na praktičnost pro různé skupiny uživatelů. Vzhledem k cenové kategorii se především jedná o relativně levné plasty. Přesto při testu nedocházelo k nepříjemným vibracím či zvukům, vše lícuje jak má a velmi dobře hodnotíme vlastní zpracování vnitřního prostoru.

Dostatečně velký interiér byl dosažen především díky poměrně velkému rozvoru. Dopředu i dozadu se do pětidvéřového Kalosu pohodlně nastupuje a místa je dost především při přepravě do čtyř pasažérů.

Zadní opěradlo je dělené v poměru 60 : 40. Po sklopení sice nevzniká rovná plocha, ale to je u této kategorie běžné. Maximální povolené zatížení Kalosu je 1455 kg.

Od motoru 1.2 s výkonem 53 kW nelze očekávat žádné sportovní výkony. Test potvrdil udávanou hodnotu zrychlení pod 14 sekund z nuly na 100 km/h. Také deklarovaná spotřeba je v praxi reálná, hodně ale záleží na způsobu a stylu vlastní jízdy ze strany řidiče a také konkrétním zatížení vozu.

V případě nutnosti zvýšení výkonu je nutné motor vytočit do vyšších otáček. Potom se vůz chová dostatečně pružně. Kdo ale chce výrazně živější hnací jednotku měl by spíše volit výkonnější variantu hnacího agregátu, které jsou pro model Kalos v běžné nabídce dovozce vozů značky Chevrolet.

Manuální pětistupňová převodovka má poměrně dlouhé dráhy řazení, což se odrazí na přesnosti řazení jednotlivých rychlostních stupňů. Rychle se však lze tomuto neduhu přizpůsobit. Kladně můžeme hodnotit odhlučnění, které je dostatečné především při běžné jízdě, kdy nedochází k extrémnějšímu vytáčení motoru do vysokých otáček.

Konstrukční řešení podvozku umožňuje pohodlnou jízdu i po našich často ne nejlepších vozovkách. Při rychlejším průjezdu zatáček musíme počítat s nakláněním karoserie, což je dané i poněkud vyšší karosérií.

Vpředu vzduchem chlazené kotoučové brzdy, vzadu bubnové jsou dostatečně účinné. Testovaný model byl vybaven čtyřkanálovým protiblokovacím systémem s elektronickým rozdělovačem brzdné síly EBD.Chevrolet Kalos 1.2 5D Star je velmi bohatě vybaveným modelem, prakticky již v základní ceně 296 500 Kč včetně DPH.

Jak již bylo řečeno, právě příznivý poměr ceny a výbavy tohoto automobilu je skutečně silnou zbraní k dosažení dobrých prodejních výsledků. Součástí základní výbavy je klimatizace s pylovým filtrem, ABS, posilovač řízení, airbag u řidiče i spolujezdce nebo tříbodové bezpečnostní pásy vpředu s předpínačem.

Nechybí ochrana pomocí imobilizéru, dětská pojistka nebo spodní ukotvení pro dětskou bezpečnostní sedačku.

Každý uživatel rozhodně ocení nastavitelnou výšku sedadla řidiče, sklopná zadní sedadla nebo výškově nastavitelný volant. Nechybí dálkové ovládání, elektrické stahování předních oken a ovládání zpětných zrcátek. A aby toho nebylo málo, součástí uvedené výbavy je i rádio s CD přehrávačem a čtyřmi reproduktory.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Chevrolet Kalos 1.2 5D Star

Motor

Zážehový řadový čtyřválec, 8 V o zdvihovém objemu 1150 ccm. Nejvyšší výkon 52 kW při 4400/min. Největší točivý moment 104 N.m při 4400/min.

Převodné ústrojí

Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Pneumatiky 185/55 R 15

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Nejvyšší rychlost 157 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 13,7 s. Spotřeba pohonných hmot město/mimo město/kombinovaná 8,5 / 5,2 / 6,4 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 2480 mm. Celkové vnější rozměry 3880 /1670 /1495 mm. Palivová nádrž 45 l.

Cena vozu

296 500 Kč s DPH

Základní parametry
Výrobce:Chevrolet
Model:Kalos
Karosérie:Hatchback
Motor:1.2
Palivo:benzín
Rok výroby:2006
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -