Novinky Toyoty a Lexusu 2024 – dvě značky s dobrou pozicí pro zákazníky

Novinky
05.02.2024

F T G

Novinky Toyoty a Lexusu 2024 – dvě značky s dobrou pozicí pro zákazníky

Japonská Toyota nedávno oslavila tři desítky let na českém trhu. Oficiálně se automobily této značky začaly do Česka dovážet v roce 1993, kdy byla založena společnost Toyota Tsusho ČR. V prvním roce bylo prodáno 111 osobních a 16 lehkých užitkových vozů, o rok později tato značka překonala tisícovku a od roku 2006 se prodeje stabilně pohybovaly okolo 5000 vozů. A v roce 2017 začaly prodeje dále rychle růst.

Toyota v loňském roce dodala zákazníkům 19 738 nových osobních a lehkých užitkových vozů, což je meziroční nárůst téměř o 44 procent. Celý český trh přitom narostl o necelých 17 procent. Toyotě s tržním podílem 8,1 procent tak dnes v prodejích patří čtvrté místo. Prémiová značka Lexus se v roce 2023 zařadila na páté místo ve své prestižní kategorii s prodejem 1432 vozů a má tržní podíl 6,1 procent.

Novinky Toyoty pro letošní rok

V prodejích si aktuálně velmi dobře stojí model Aygo X (podíl na trhu 39,1%), Yaris (10,5%), Yaris Cross (10,9%), následuje Toyota C-HR a Corolla Cross s podílem 8,5% a Land Cruiser s 16,4 %. Letos se představí  nová Toyota C-HR s  hybridním pohonem páté generace s motorizací 1,8 HEV 140 k  a 2,0 HEV 198 k s volitelným pohonem 4x2 popř. také 4x4. Nový hybridní agregát PHEV 223 k s baterií 13,6 kWh zajistí dojezd ve městě téměř 100 kilometrů. Produkce bude zahájena nyní v únoru 2024  a budoucí zákazníci se mimo jiné mohou těšit na  přepracovaný exteriér a interiér  s nejmodernějším multimediálním systémem 12,3“ včetně pokrokového bezpečnostního systému.

Inovovaný model  Toyota Camry, kterých se během 40 let ve světě prodalo témě 21 milionu kusů, nově nabídne hybridní pohon 2,5 HEV páté generace o výkonu 231 k při udávané spotřebě 5,1 l/100 km. Za pozornost stojí opět jeho přepracovaný vnější i vnitřní vzhled s nejmodernějším multimediálním systémem 12,3“. Výrazně je také posílena aktivní a pasivní bezpečnost. Vlastní  výroba začne v červnu 2024  a již v dubnu zahájí dealeři značky předprodej této novinky.

Atraktivní  GR Yaris letos přichází s vylepšený motorem 280 k/390 Nm a s novou osmistupňovou automatickou převodovkou GAZOO Racing Direct AT. Další modernizace jsou zaměřeny na chlazení s rozprašovačem vody pro mezichladič,  podvozek, posílení předních tlumičů a standardem bude přední a zadní samosvorný diferenciál. Rozhodně zaujme přepracovaný kokpit s odkazem na závodní stroje. Začátek výroby je stanoven na duben 2024  a první vozy se v našich prodejnách značky očekávají již v červenci.

Také Toyota Land Cruiser se letos dočká nové rámové platformy TNGA-L  převzaté z modelu LC300, nové osmistupňové automatické převodovky nebo odpojitelného stabilizátoru (SDM) na přední nápravě a  vylepšeném systému Crawl Control.  Předprodej inovovaného modelu již byl zahájen v prosinci, vlastní výroba začne v květnu 2024 s následnými dodávkami k českým prodejcům.

Roste zájem o užitkové vozy

V letošním roce se také zájemci o lehká užitková provedení značky Toyota opět dočkají řady novinek a inovací. Například užitkový model Proace City/Proace City Verso vedle přepracovaného designu exteriéru a interiéru nabídne výbavy rozšířené o bezpečnostní prvky v rámci nového Toyota Safety Sense. V nabídce bude také nová 50 kWh baterie s navýšeným dojezdem až 50 km a rozšířená paleta spalovacích motorů. Modely Proace/Proace Verso kromě již uvedeného budou vybaveny novou baterií 75 kWh baterie s navýšeným dojezdem až o 20 km. Začátek výroby bude zahájen již v březnu.

V této kategorii za pozornost rozhodně stojí užitkový Proace Max se spalovacím a elektrickým pohonem. Dieselová motorizace 2.2 D bude ve třech výkonnostních variantách (120 k, 140 k a 180 k) s manuální nebo automatickou převodovkou. Elektrická verze o výkonu 270 k/110 kWh umožní dojezd  až 420 km. Toyota Proace Max  nabídne širokou paletu karosářských variant: dva rozvory, tři délky, tři výšky v dostupných verzích jako šasi, platforma, valník, sklápěč, navíc s tažnou kapacitou 2,5 až 3,0 t. Výroba bude zahájena v červenci 2024.

Inovace právě probíhá i u  oblíbeného vozu Hilux, který od května nabídne provedení GR SPORT II s novým designem exteriéru, vylepšeným odpružením, s novým HYBRID 48V, osmi palcovým displejem a s inovovanou navigací. S pokračující motorizací přichází také nabídka agregátů 2.4 diesel A/T 150 k, 2.8 diesel M/T 204 k nebo 2.8 diesel A/T 204 koní. Letos se představí i úplně nový elektromobil segmentu B-SUV, který zatím nemá oficiální jméno, ale vychází z konceptu Toyota Urban SUV. Prakticky půjde o elektrický Yaris Cross, který dostane dvě velikosti baterie a pohon dvou nebo všech čtyř kol.

Lexus se zaměřuje na nový segment

Prémiová značka Toyoty, japonský Lexus, přepracoval malý Yaris Cross a vytvořil z něj výrazně stylovější a luxusnější crossover. Jedná se o zcela nový segment B-SUV Premium a tato akční nabídka má především oslovit mladší řidiče se zájmem o kompaktnější stylový crossover pro život ve městě. Novinka nese označení LBX a vyrábět se bude výhradně v Japonsku. Vůz bude k dispozici jako full hybrid, tedy bez nutnosti nabíjení. Do Česka první vozy přijedou již v dubnu a český dovozce již zahájil jeho předprodej. V aktuální nabídce je Lexus LBX již za  699 000 Kč vč. DPH. Akční nabídka na operativní leasing KINTO začíná na 7 990 Kč bez DPH.

Další novinkou, která se vyrábí již od letošního ledna je nový Lexus UX 300H. Oproti předchůdci nabídne vyšší celkový výkon 199 koní,  nový typ lithium-iontového akumulátoru a pokrokové asistenční systémy. Pátá generace hybridu Lexus UX 300h má vyšší výkon zadního elektromotoru až 30 kW a další novinky jako například virtuální kokpit nebo digitální klíč. V rámci akční nabídky se dobře  vybavený nový Lexus UX 300h  dá v současnosti pořídit již za 879 000 Kč vč. DPH. Letos se také objeví na našem trhu zcela nový model Lexus LM 350H, který představuje vrchol mezi prémiovými vozy kategorie MPV. Vůz si již objednalo 22 zákazníků a importér získal pro letošní rok navýšenou kvótu z původních 25 na 60 aut.

Důraz na kvalitu prodejní a servisní sítě

Podle slov generálního ředitele Toyota a Lexus ČR Martina Pelešky  se letos chce tato společnost dostat na třetí příčku v počtu prodaných vozů a tak zvýšit svůj tržní podíl na 9 procent. Podle jeho vyjádření se ale trh s automobily bude právě v letošním roce potýkat s nadbytkem výroby a poklesem poptávky a to znamená i vyšší konkurenční boj. Současně lze také očekávat zvýšený tlak výrobců na prodej elektrických vozů a  pokračující pokles prodejů minoritních značek. V současnosti má Toyota 32 prodejen a Lexus šest showroomů, které provozuje celkem 14 partnerů. Letos by se měl počet dealerství ještě rozšířit a měly by vzniknout také čtyři showroomy Professional pro užitkové vozy.

České zastoupení značky Toyota letos plánuje prodej celkem 22 000 osobních a lehkých užitkových vozů, což je o 11 procent více než loni. Prodej Lexusu by se měl zvýšit o třetinu na 2 100 vozů. Toyota se proto chce ještě více zaměřit na prodej firmám a bude pokračovat v budování paralelní prodejní sítě pro užitkové vozy Toyota Professional. Navíc chystá další rozvoj svého financování Kinto One, ke kterému jistě přispěje předpokládaný pokles úrokových sazeb. Značka také chce v Česku navyšovat a dál zkvalitňovat servisní kapacitu a prodej ojetých vozů. S kompletní flotilou vozů Toyota a Lexus se může veřejnost i firemní zákazníci seznámit při testovacích jízdách v rámci akce TOYOTA TÝDEN - UNIKÁTNÍ AUTOSHOW V ČR, která proběhne ve dnech 15. - 21. 4. 2024 v Hradci Králové.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -