Les Menuires – lyžování v savojských Alpách s tou pravou zimní pohodou

Outdoor
14.12.2023

F T G

Les Menuires – lyžování v savojských Alpách s tou pravou zimní pohodou

Francouzská lyžařská oblast Les Trois Vallées (Tři údolí) dnes představuje největší světové centrum zimních sportů. Pro návštěvníky je zde v nabídce hned několik vzájemně propojených skiresortů, které jsou skvělé pro všechny, kdo ocení upravené, široké a dlouhé sjezdovky, kvalitní sníh  nebo ubytování přímo u sjezdovek.

Mezi nejlepší střediska celé oblasti také patří Les Menuires, které je rozhodně dobrou volbou nejen pro zkušené lyžaře, ale i začátečníky nebo rodiny s dětmi. Toto středisko zimních sportů najdeme  v rozsáhlém údolí Belleville, kde navíc leží další skiresorty jako Val Thorens  nebo Saint Martin de Belleville. Samotné Les Menuires bylo otevřeno v polovině šedesátých let a při zimních olympijských hrách roku 1992, jejichž pořádáním byl tenkrát pověřen nedaleký Albertville, zde proběhl olympijský závod mužů ve slalomu.

Lyžování s řadou předností

V rezortu Les Menuires na návštěvníky aktuálně čeká téměř 160 kilometrů sjezdových tratí, z nichž polovina je v případě nedostatku přírodního sněhu uměle zasněžována. Sjezdovky najdeme v nadmořské výšce od 1850 metrů. Nejvyšší místní vrcholek Mont de la Chambre má 2850 metrů a je také lyžařsky přístupný. Z celkového množství téměř osmdesáti sjezdovek je tucet zelených, více než třicet pět modrých, desítky červených a osm nejvyšší černé obtížnosti pro ty nejnáročnější.

Lyžaře na vrcholky svahů v okolí Les Menuires dopravuje celkem třicet tři dopravních zařízení včetně osmi kabinkových lanovek. V okolí také najdete  28 kilometrů vždy dobře upravených běžkařských tratí.  Skipasy lze zakoupit pouze do oblasti Les Menuires, popř. rozšířené do dalších středisek údolí Belleville či do celého resortu Les Trois Vallées. Potom můžete bez omezení jezdit v největší lyžařské oblasti s téměř 600 kilometry sjezdovek a s převýšením téměř 2000 výškových metrů.

V samotném Les Menuires se návštěvníkům nabízí červené a modré upravené tratě s jednou expresní lanovkou vedle druhé. Právě odkud se lze přes vrcholy Tougnete (2435 m n. m.), Mont de la Challe (2575 m n. m.), Roc des 3 Marches (2700 m n. m.) a Mont de la Chambre (2850 m n. m.) dostat na lyžích do dalšího údolí ke známému skiresortu Meribel / Mottaret a dále do Courechevelu.  Pomocí lanovek a sjezdovek můžete také vystoupat až do vrcholového a sněhově nejspolehlivějšího Val Thorens, který je s nadmořskou výškou 2300 metrů nejvýše položeným lyžařským resortem v Evropě.

Na samotný hlavní hřeben, z něhož lze pak přejet do Val Thorens nebo Meribelu a Mottaretu, vede nejrychlejší cesta dvěma sekcemi kabinky Bruyéres. Pohodlnější za pěkného počasí je asi šestisedačka s bublinou Mont de la Chambre, k níž je ovšem nutné se dostat pomocí níže položených lanovek. Obě tyto páteřní lanovky se sbíhají na vrcholu Mont de la Chambre (2850 m n. m.), který je hlavní místní křižovatkou mezi středisky. Navíc právě z něho je nádherná vyhlídka na rozsáhlé prostřední údolí oblasti s dominantním štítem Mont Blanc v pozadí.

Bezpečná cesta a celá zimní dovolená

Jedna z nejfrekventovanějších silničních tras z ČR do Francie za lyžováním směřuje přes Rozvadov, Německo a následně přes švýcarskou Ženevu až do francouzského města Albertville. Z olympijského Albertville to dále po rychlostní silnici trvá asi dvacet minut do Moutiers, kde se cesty dělí do několika známých lyžařských center oblasti Tři údolí. My odbočíme podle směrovek do jednoho z údolí a stoupáme velkým množstvím zatáček téměř dvacet sedm kilometrů přes vesničku St. Martin de Belleville přímo do centra vysokohorského Les Menuires.

Doporučujeme využít navigační aplikace, které zohledňují uzavírky horských průsmyků, varují řidiče před zácpami a navrhnou alternativní objízdné trasy. Nepodceňujte uložení věcí v autě a zabezpečte veškeré předměty tak, aby vás a vaše spolucestující nemohly ohrozit volným pohybem v případě prudkého brzdění či nárazu. Týká se to nejenom lyží, snowboardů, lyžařských bot a holí, ale např. i helem a běžných zavazadel. Všechny tyto předměty patří do zavazadlového prostoru.

Nezapomeňte se na zimní dovolenou dobře pojistit. Podle statistik smluvních pojišťoven jsou nejčastějšími problémy úrazy na sjezdovkách, zejména srážky s jiným lyžařem, úraz na ledu nebo při nárazu do stromu. Lze si koupit i francouzské komerční připojištění, které nabídnou přímo u pokladny při nákupu skipasu. Nutností je zde vzhledem k nadmořské výšce kromě kvalitního oblečení také opalovací krém s vysokým faktorem a sluneční brýle. Pro někoho může být pobyt v této nadmořské výšce problémem a nutností je dostatek tekutin nejlépe iontových nápojů. Předejde se tak bolestem hlavy, křečím a zvýšené únavě. Odborníci také varují před podceněním únavy, hlavně v odpoledních hodinách nebo při dlouhých jízdách z domova do zimních středisek.

Na internetu snadno získáte všechny aktuální nařízení a doporučení pro cestování do Francie a vyplatí se je plně respektovat. Při sportování na lyžích nebo snowboardu věnujte pozornost všem bezpečnostním a provozním pravidlům. Jednou z hlavních zásad je na lyže nebo snowboard jen s přilbou. Praxe prokázala, že přilba je jednoduchá a velmi účinná pomůcka pro ochranu zdraví, musí mít správnou velikost a na hlavě dobře sedět. Dalším pravidlem je nepřeceňovat své schopnosti, před jízdou na sjezdovce se vždy rozhlédnout a vyjet, až když je volno. Důležité je také vždy dodržovat dostatečnou vzdálenost a lyžovat raději bezpečně než rychle.

Velkou chybou je  zastavovat uprostřed sjezdovky a především v místech, kde vás ostatní lyžaři mohou snadno přehlédnout. Při pádu je nutné se co nejrychleji zvednout a pokud je to možné přemístit se do místa s dobrou viditelnosti ze všech stran. V případě příjezdu k nehodě nabídněte pomoc a v nutnosti přivolejte záchrannou službu. Také se doporučuje označit místo nehody například lyžemi ve zkřížené poloze pro dobrou viditelnost ostatních lyžařů.  Pokud jezdíte na sjezdovce s menšími dětmi, mějte je vždy pod dozorem.

Naše tipy pro skutečné sportovní zážitky

Z vrcholu Mont de la Chambre vede dolů do Les Meniures široká a velmi svižná modrá carvingová sjezdovka stejného jména. Odpoledne je nutné počítat s větším počtem lyžařů, protože se jedná o jednu z hlavních návratových sjezdových tratí. Výrazně méně vytížené jsou dvě paralelní užší červené, stačí se trochu zorientovat v podrobné mapě celé lyžařské oblasti, kterou doporučujeme stále vozit sebou.

Často opomíjenou sjezdovkou je Boulevard des Échauds s minimem lyžařů podél vleku Montaulever, která je podle názoru mnohých jednou z nejlepších v Les Menuires. Jedná se sice o užší, ale co do sklonu a náročnosti velmi rychlou a zajímavou modro-červenou trať. Obtížnější sjezdovky v Les Menuires nabízí protilehlý vrchol La Masse (2805 m n. m.) zpřístupněný kabinkou popř. dvěma sedačkami nebo klasickými vleky. Právě tyto rozlehlé svahy nabízí rychlé a příjemné červeno-černé sjezdovky, které jsou prakticky nejlepší volbou z celého Les Menuires.

Skutečnou výzvou pro náročné lyžaře je zdolání sjezdové tratě Léo Lacroix s délkou dva kilometry a převýšením 720 metrů. Novinkou minulých sezón je modrá sjezdovka z vrcholu Pointe de la Masse a šestisedačka s „bublinou“ na vrchol Tougnete z nedalekého St. Martin. Je zde také řada příležitostí lyžování v hlubokém sněhu, oblíbené freeridy na Lac du Lou, Les Crêtes nebo Les Encombres. Za pozornost také stojí bobová dráha z Roc 1 přímo do centra  tohoto skiregionu.

Pro snowboardisty je k dispozici plně vybavený snowpark Les Boyes a park pro freestyle. Oblíbené večerní lyžování jedenkrát týdně je v ceně skipasu. Pro milovníky bílé stopy je zde připraveno několik dobře upravovaných tratí a nechybí ani bobová dráha Speed Mountain v části Bruyères. Kromě aquacentra v části Croisette doporučujeme také aquacentrum s menším krytým bazénem, vodními radovánkami pro nejmenší, ale i se saunou, párou a masážemi v části Bruyères na místě bývalého venkovního vyhřívaného bazénu.

Při pěším pohybu lze využít tří místních bezplatných skibusových linek. To je příjemné zejména v případě, že bydlíte dále a výše od centra, protože Les Menures je poměrně roztáhlé.  Na délku zhruba 2,5 kilometru a mezi jednotlivými rezidencemi a částmi střediska jsou výškové rozdíly až 250 metrů. V centrální části lze využít osobní kabinovou lanovku do části Preyerand, která jezdí až do půlnoci. Velmi využívaný je také šikmý pozemní výtah, který vede ze samotného centra střediska přímo k největší místní ubytovací rezidenci s názvem Brelin.

U obou hlavních lyžařských center v Les Menuires je mnoho restaurací, občerstvení, barů a obchodů. Zde se také nacházejí sportovní a relaxační zařízení. V nabídce nechybí kluziště, paragliding, jízda na skútrech, kino, bary a téměř padesátka útulných restaurací.  Prakticky každé ubytování je většinou vždy spojené s přímým vstupem ke sjezdovce, v nabídce jsou zde převážně moderní apartmány pro 4 až 14 osob. Další ubytovací kapacity jsou ve výstavbě. Les Menuires a nedaleký St. Martin de Belleville kromě snadnější dostupnosti nabízí také nejpříznivější ceny ubytování ve srovnání s dalšími rezorty ze Tří údolí. Více na www.lesmenuires.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -