Subaru Legacy Wagon Edition - speciální edice (TEST)

Testy
06.07.2005

F T G

Subaru Legacy Wagon Edition - speciální edice (TEST)

Co nabízí efektně vzhlížející kombi Subaru Legacy za cenu nepřevyšující 800 tisíc korun? Okamžitě po uvedení praktického Legacy na český trh jsme se snažili na uvedenou otázku najít odpověď. Kožené čalounění, vyhřívaná sedadla, tempovat nebo například velké panoramatické střešní okno ....

 

Kožené čalounění, vyhřívaná sedadla, tempovat nebo například velké panoramatické střešní okno – to vše je v rámci varianty Edition k dispozici za sympatické cenové zvýhodnění.

Zmínit musíme rovněž i hlavové okenní airbagy, které mají za úkol ochránit posádku v případě nehody.

Je však zřejmé, že komfortní prvky nejsou jediným rozhodujícím argumentem pro nákup konkrétního automobilu.

Při přebírání automobilu jsme v hlavě neustále přemítali zda bude motorizace v podobě dvoulitrového zážehového motoru s protilehlými válci dostačující.

Samozřejmě, „papírově“ jeho nejvyšší výkon 101 kW a největší točivý moment 187 N.m bezesporu přesvědčí, bude však tato volba optimální i v případě Subaru?

S touto značkou známou především z různých automobilových podniků seriálu mistrovství světa je spojen téměř legendární stálý pohon všech kol, který již nějakou dobu automobilka právem nazývá Symmetrical AWD.

A je to právě uvedená technologie, která přeci jen klade vyšší nároky na pohonnou jednotku vlastního vozu.

Po nastartování se potvrzuje zdařilé odhlučnění. Benzinový agregát je spřažen s pětistupňovým přímo řazeným převodovým ústrojím, po zařazení prvního rychlostního stupně s očekáváním pouštíme spojku.

Šestnáctiventilový boxer se nenechá přemlouvat ochotně se vytáčí a výrazněji zatahuje zhruba od 4000 ot./min. Pochopitelně od něj nelze čekat sportovní ambice, na pohodovou jízdu i s naloženým automobilem však rozhodně stačí.

Převodovka má relativně dlouhé zpřevodování, což umožňuje nerušenou jízdu i při rychlém dálničním tempu. Řazení by však mohlo být o něco přesnější, pochválit naopak musíme ergonomii kožené hlavice řadící páky.

U vozu s pohonem obou náprav nás příjemně překvapila nízká spotřeba pohonných hmot, jejíž kombinovaná hodnota se ustálila na hranici 8 l/100 kilometrů.

Z tohoto pohledu se nám představený model jeví jako optimální varianta pro náročné řidiče bez časté potřeby adrenalinového vyžití.

Stejně dobře působí i použití designově zdařilých šestnáctipalcových kol, asi nemá smysl volit ráfky větší – subaru totiž i v rámci tohoto provedení dokonale koresponduje s pravidlem, že vůz má být vybaven „rychlejším“ podvozkem než motorem. Téměř v jakékoli jízdní situaci se legacy díky svému stálému pohonu všech kol chová s velkou dávkou sebejistoty a má snad vrozenou schopnost vyrovnat se na silnici s různými povětrnostními podmínkami.

Svůj podíl na tom nese i zavěšení kol, vpředu typu McPherson, vzadu multilink. Zvenku nelze vozu upřít originální tvary a určité agresivní křivky.

O něco větší výřezy blatníků nebo třeba bezrámová okna, to jsou známé, ale pořád účinné zbraně japonského výrobce. Vnitřní prostor využívá kvalitní materiály, zavazadelník se svým základním objemem 0,459 m3 nepatří mezi největší, ale pro čtyřčlennou rodinu je dostačující.

Není žádným tajemstvím, že jeho prostorový deficit určuje především pohon všech kol. Potencionální zájemce bezesporu osloví i relativně nízké provozní náklady a v neposlední řadě nadprůměrná spolehlivost značky. Ostatní argumenty pro nákup tohoto vozu si podle svých představ určitě každý vybere sám.

 

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Subaru Legacy Wagon Edition

Motor

Zážehový čtyřválec OHC o zdvihovém objemu 1994 ccm. Nejvyšší výkon 101 kW při 5600/min. Největší točivý moment 187 N.m při 4400/min.

Převodné ústrojí

Pohon všech kol – Symmetrical AWD. Pětistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Zavěšení kol - McPherson/Multilink

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Nejvyšší rychlost 193 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,5 s. Spotřeba pohonných hmot město/mimo město/kombinovaná 10,6/6,1/7,7 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 267 cm. Celkové vnější rozměry 472/173/147 cm. Palivová nádrž 64 l.

Cena vozu

813 800 Kč

Základní parametry
Výrobce:Subaru
Model:Legacy
Karosérie:Kombi
Motor:2.0
Palivo:benzín
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -