Startovka AGROTEC Eco Rally Hustopeče překvapila známými jmény

Motorsport
26.07.2023

F T G

Startovka AGROTEC Eco Rally Hustopeče překvapila známými jmény

Letošní šampionát Phoenix Contact Česká Trophy v ecoRally se o nadcházejícím víkendu přehoupne do své druhé půlky. 28. a 29. července se v Hustopečích pojede čtvrtá z celkových sedmi soutěží. Startovní pole je našlapané nejen z hlediska počtu závodníků, ale i z pohledu známých jmen.

Nenapodobitelná krajina jižní Moravy, stejně jako příjemná atmosféra a krásné silnice, po nichž posádky absolvují zkoušky pravidelnosti: 2. ročník AGROTEC Eco Rally má skutečně silné argumenty, aby přilákal soutěžící s elektromobily sejít se o posledním červencovém víkendu v Hustopečích. Pořadateli se tak podařilo startovní pole Agrotec Eco Rally pěkně zaplnit.

Na start se postaví 22 posádek (což na ecorally není vůbec málo), z toho je 19 elektromobilů. Tři vozy pak mají klasický spalovací motor, což letošní pravidla překvapivě dovolují, jak se píše na stránkách pořadatele: „V letošním roce navíc mohou v závodě startovat nejen vozy na alternativní pohon, ale také spalovací. Rally je tedy otevřeno všem, kdo vlastní řidičský průkaz. O vítězi však nerozhodne rychlost, ale úspornost a bezpečnost jízdy.“

Závody v ecoRally už ze své podstaty nemohou lákat diváky na řvoucí motory, smykem brané zatáčky ani „vůni“ benzínu. Na známé osobnosti ale lákat mohou, a tak to dělají. Mají tak větší šanci přitáhnout i více soutěžících. Ostatně, kde jinde si můžete na jedné trati zazávodit společně s králem české rallye Janem Kopeckým? Na AGROTEC Eco Rally pojede Jan Kopecký se svým věrným spolujezdcem Janem Hlouškem. Jejich elektrický Enyaq dostal startovní číslo 1. S dvojkou pojede jednička české ecoRally Michal Žďárský navigovaný Jakubem Nábělkem.

Tento tým je v Česku takřka neporazitelný a získal věhlas a respekt i na řadě zahraničních podniků. S číslem 5 pojede známý herec Jan Dolanský navigovaný jeho bratrem Jiřím. Na startovce se objevilo také jméno zpěvačky Kláry Kolomazníkové. Ta je známá svým pětiletým angažmá v hudební skupině Holki. Prosadila se ale také jako divadelní herečka a spisovatelka. EcoRally absolvuje poprvé, a to na navigátorském sedadle elektrického Peugeotu e-208. Za volant vozu pak usedne Lucie Kudrnovská.

Z hlediska zastoupení značek na startovní listině překvapivě dominuje Peugeot. Tato značka letos do ecoRally pořádně šlape a ze žádné ze tří dosud uspořádaných soutěží neodjela z prázdnou. Z Krumlova si odvezla zlato za vítězství v poháru výrobců, z Moravy dvě bronzové a Bohemky dvě stříbrné medaile. Ani Hustopeče nechce ponechat náhodě, proto tam vyslala hned pět posádek. Ne všechny ovšem mají stejné cíle. Dvě stálé a zkušené posádky – Kryštof a Nikola Hájkovi a Petr a Martina Vomáčkovi s vozy Peugeot e-208 – budou usilovat hlavně o obsazení stupňů vítězů a získání dalších bodů do národního šampionátu Phoenix Contact Česká Trophy v ecoRally.

Dámská posádka Lucie Kudrnovská - Klára Kolomazníková má za úkol hlavně nasbírat zkušenosti a sehrát se jako tým. Také pro další dvě posádky, vyslané na AGROTEC Eco Rally generálním partnerem Peugeotu v ecorally, společností TotalEnergies, je tato soutěž premiérou. Bude tak pro ně zřejmě náročné čelit silné konkurenci, která se v české ecoRally postupem času vytvořila, proto bude jejich cílem seznámit se s tímto typem soutěží, objevit potenciál elektrického pohonu či získat zkušenosti pro případnou další účast v šampionátu.

2. ročník AGROTEC Eco Rally odstartuje v pátek 28. července 2023 v 18:00 z Hustopečí. Jak bývá u soutěží pravidelnosti zvykem, i tako se pojede za plného provozu. V první etapě odjedou závodníci pět měřených zkoušek, stejně jako ve druhé, která odstartuje v sobotu 29. července v 9:30. Celkem čeká na posádky 238,16 km měřených zkoušek, což představuje včetně přejezdů 309,7 km. Cíl závodu na rampě v Hustopečích je naplánován na 14:30. 

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -