Naftové dobrodružství - Honda CR-V 2.2. i-CTDi (TEST)

Testy
06.05.2008

F T G

Naftové dobrodružství - Honda CR-V 2.2. i-CTDi (TEST)

Stálicí v nabídce japonské automobilky Honda je již delší dobu oblíbený model CR-V. Jedná se o pohledné SUV, které dokáže nejednomu majiteli splnit klukovský sen o jízdě mimo zpevněné komunikace. Dodejme však, že volant této hondy rozhodně nepatří pouze do chlapských rukou, což určitě dokazuje mimořádná....

 

Dodejme však, že volant této hondy rozhodně nepatří pouze do chlapských rukou, což určitě dokazuje mimořádná popularita právě tohoto modelu také u ženské populace.

Není se čemu divit, automobil je opravdu pohledným a vyváženým dílem zkušených designérů této značky, kteří mu vnukli neodolatelné charisma.

Vývoj ale neustále pokračuje a tak jsme v parném létě usedli do inovovaného provedení avizovaného modelu.

A co se změnilo? Exteriér na první pohled zaujme novými světlomety, změny se dotkly i mřížky chladiče. Jiný je přední a zadní nárazník, moderním dojmem působí odlišně zabarvené zadní sdružené světlomety.

Trubkové doplňky lemující prahy a další ochranné prvky evokují vůz kategorie offroad, do které však testovaná honda rozhodně nepatří. Lze s ní projet opravdu hodně, ale hrubé zacházení nemá ráda… Pojďme se podívat do interiéru, který nyní všem pasažérům nabízí vyšší míru pohodlí. Honda dostala optitronové přístroje a v kombinaci s multifunkčním volantem, palubním počítačem a tempomatem představují solidní základ pro pohodlné cestování. Potencionální zájemci jistě ocení i standardně dodávanou automatickou klimatizaci a v neposlední řadě také pocit bezpečí v podobě hlavových airbagů s optimalizovanou funkcí při převrácení automobilu.

Je ale škoda, že zůstaly původní plasty, které nepůsobí právě kvalitním dojmem. Námi testované provedení Executive zahrnovalo rozsáhlou výbavu, jejíž součástí bylo i příjemné kožené čalounění.

Při dlouhých cestách určitě přijde vhod variabilita nastavení zadních sedadel stejně jako zavazadlový prostor o objemu až 628 l. Sympatickým vylepšením je samostatně otvíratelné okno pátých dveří pomocí dálkového ovládání. Asi tu nejúčinnější zbraň proti konkurenci skrývá honda pod kapotou. Moderní vznětový agregát již dlouhou dobu chyběl, vždyť u současných SUV představuje nabídka dieslových verzí jeden ze základních předpokladů k úspěchu. Krátce po prezentaci vlastní jednotky 2.2 i-CTDi a jejího úspěšného debutu v rámci modelové řady accord je řada CR-V druhým automobilem tohoto japonského výrobce vybaveným tímto opěvovaným agregátem.

V případě CR-V nabízí i šestistupňové převodové ústrojí, za jehož absenci je accord občas kritizován. Při jízdě honda dominuje především slušným točivým momentem 340 N.m při 2000/min., akceleraci z 0 na 100 km/h tak zvládá za výborných 10,6 s.

Systém pohonu všech kol Real Time 4WD pracuje na principu dvojitého čerpadla. Za normálních podmínek je točivý moment přenášen pouze na přední kola, v případě potřeby je automaticky přiřazena i zadní náprava.

Honda je v porovnání s konkurencí o něco dražší, avizovaný vůz s turbodieslem pořídíte za 859.000,- Kč, variantu Executive pak za 899.000 korun. Ekonomickou stránku může kompenzovat příznivá spotřeba paliva, jejíž kombinovaná hodnota se na konci testu ustálila na výborných 7 l na 100 kilometrů.

Honda CR-V 2.2 i-CTDi nabízí skutečně kultivovaný a tichý motor, výbornou ovladatelnost a komfortní nastavení podvozku. Automobil hravě zvládá polní cesty a mělké brody, do těžšího terénu se s ním však raději nevydávejte.

Tým AUTOiNDEX.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Honda CR-V 2.2 i-CTDi

Motor

Přeplňovaný vznětový čtyřválec DOHC objemu 2204 ccm. Nejvyšší výkon 103 kW při 4000/min. Největší točivý moment 340 N.m při 2000/min.

Převodné ústrojí

Pohon všech kol – Real Time 4WD. Šestistupňová přímo řazená převodovka.

Podvozek

Zavěšení kol - McPherson/víceprvkové

Karoserie

Samonosná pětidveřová.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 180 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,6 s. Spotřeba pohonných hmot město/mimo město/kombinovaná 8,2/5,8/6,7 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 263 cm. Celkové vnější rozměry 463,5/178,5/183,5 cm. Palivová nádrž 58 l.

Základní cena

899 000 Kč

Základní parametry
Výrobce:Honda
Model:CR-V
Karosérie:SUV
Motor:2.2i CTDi
Palivo:nafta
Rok výroby:2008
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -