Peugeot 807 2.2 HDI - avantgardní prostor (TEST)

Testy
06.05.2005

F T G

Peugeot 807 2.2 HDI - avantgardní prostor (TEST)

Velkoprostorové automobily jsou stále více oblíbené zejména pro své široké možnosti využití. Vyzkoušeli jsme typického představitele této kategorie Peugeot 807, který se řadí do sourozenecké čtveřice oblíbených MPV jako jsou Citroen C8, Lancia Phedra a Fiat Ulysse.

 

S těmito modely sdílí většinu konstrukčních prvků, výraznější prostor pro individualitu je z tohoto důvodu poněkud limitován.

Hlavním rozlišovacím prvkem peugeotu je přední maska s výraznými světlomety a v neposlední řadě i poněkud kontroverzní mřížka nasávání vzduchu, která se v poslední době stává charakteristickým znakem vozů tohoto francouzského výrobce.

Rozměrné přední sklo v kombinaci se střešním spoilerem vytváří dynamickou siluetu stejně jako kompaktní zadní část vozu.

Je prostě vidět, že vývojové oddělení této značky neustále pracuje s potřebnou dávkou nápaditosti, jejímž výsledkem je charismatický vzhled současných modelů a to zejména v porovnání s německým konzervativním designem.

Originalita ale není rozhodně vše, zajímalo nás jak si tento elegán poradí s náročnými požadavky současných uživatelů. Již při nastupování ocení posádka elektricky posuvné boční dveře, jež lze ovládat také dálkovým ovládáním.

Opět se potvrdila praktičnost posuvných dveří, která umožňuje vzadu sedícím pasažérům nadprůměrný komfort vystupování a nastupování a to nejen po zaparkování vedle stojících vozů. Interiér okamžitě překvapí svým futuristickým ztvárněním, které výborně koresponduje s vnějším designem.

Přístroje jsou umístěny ve středu robustní palubní desky, pod nimi se nachází informační displej. Musíme také zmínit ukazatel ujetého počtu kilometrů, který se nachází přímo na sloupku řízení v bezprostřední vzdálenosti od volantu.

Asi největší výhodou tohoto vozu je jeho variabilita. Zadní sedadla jsou optimálně tuhá a lze je posouvat vpřed či vzad, což zlepšuje využití vnitřního prostoru přesně podle individuálních potřeb posádky.

Sklápění a vyjímání sedaček je jednoduché, zajímavá je možnost jejich úplného otočení, což umožní ve voze vytvořit opravdu „rodinnou“ atmosféru. V případě absence třetí řady sedadel nabízí vůz zavazadlový prostor o úctyhodném objemu 1160 litrů, pokud chybí i druhá řada můžeme při plném využití (naložení až do stropu) hovořit o objemu 2948 litrů.

Jízdní vlastnosti se nesou v duchu komfortního naladění podvozku, v zatáčkách je samozřejmě nutné počítat s trochu většími náklony než u osobního automobilu.

Jízda je ale velmi příjemná, automobil totiž hravě zvládá příčné i podélné nerovnosti. Peugeot je při razantní jízdě neotáčivý, ESP zasahuje opravdu až v případě potřeby.

V tomto jízdním režimu ale řízení neposkytuje řidiči potřebnou zpětnou vazbu, což je ale vzhledem k poslání automobilu pochopitelné. K dispozici jsme měli variantu se vznětovým čtyřválcem 2.2 HDI s největším výkonem 94 kW při 4000 ot./min. Největší točivý moment je udáván hodnotou 314 N.m při 2000 ot./min.

Je to hlavně šestistupňová převodovka, která umožňuje udržovat solidní hladinu aerodynamického hluku při svižném dálničním tempu.

Výhradu si však zaslouží v oblasti nepřesného řazení jednotlivých převodových stupňů (hlavně při kombinaci 3. a 5. převodového stupně). Výkon je vzhledem k charakteru automobilu dostatečný, líbila se nám také hodnota kombinované spotřeby, která se ustálila na hranici 8.5 litrů a to i při častém využití výkonového potenciálu pohonné jednotky.

Rozhodně zajímavá je současná akční nábídka modelu 807 Norwest s výbavou za 148 600,- Kč zdarma.

Tým Autoindex.cz

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE

Peugeot 807 2.2 HDI

Motor

Vznětový přeplňovaný čtyřválec o zdvihovém objemu 2179 ccm. Nejvyšší výkon 94 kW při 4000 ot./min. Největší točivý moment 314 N.m při 2000 ot./min.

Převodné ústrojí

Pohon předních kol. Šestistupňová přímo řazená převodovka.

Provozní vlastnosti

Největší rychlost 182 km/h. Zrychlení z 0 na 100 km/h za 12,6 s. Spotřeba (město/mimo město/kombinovaná) 10,1/5,9/7,4 l/100 km.

Rozměry a hmotnosti

Rozvor náprav 282,5 cm. Celkové vnější rozměry 473/185/175 cm. Palivová nádrž 80 l.

Základní cena

1 070 000 Kč

Základní parametry
Výrobce:Peugeot
Model:807
Karosérie:MPV
Motor:2.2 HDI
Palivo:nafta
Rok výroby:2005
Technické parametry

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -