Značka Subaru dnes nabízí vysokou bezpečnost a hybridní techniku

Články
05.10.2020

F T G

Značka Subaru dnes nabízí vysokou bezpečnost a hybridní techniku

Japonská automobilka Subaru se již tři desetiletí úspěšně etabluje na českém trhu a vozy právě této značky po zásluze získaly celou řadu příznivců. Subaru nabízí originální pohon všech kol, který dokáže na rozličném povrchu využít maximální výkon z hlediska jízdních podmínek. 

Modely tohoto výrobce jsou vybaveny stále účinnějšími systémy všestranné bezpečnosti a o pohodlnou jízdu se obvykle stará špičkový bezstupňový automat CVT. Také netradiční pohonné jednotky typu boxer jsou díky nejnovějším hybridním inovacím stále hospodárnější a ekologičtější.

Nástup přísnějších emisních norem

Od příštího roku mají průměrné emise prodaných automobilů v Evropské unii klesnout na hraniční hodnotu 95 gramů CO2 a to je zatím při dnešním stavu prakticky nesplnitelné. Proto jednotliví výrobci zastavují výrobu řady pohonných jednotek a snaží se situaci řešit elektrifikací svých modelů. Intenzivní vývoj nových motorových agregátů a také hrozící emisní pokuty za nadlimitní produkci škodlivin se pochopitelně projevují v poměrně rychlém  růstu cenových hladin nových automobilů na trhu. Podle současných nařízení mají výrobci za každý nadlimitní gram emisí platit pokutu ve výši 95 eur. Někteří mimoevropští výrobci proto raději ukončují vývoj svých modelů a připravují se na odchod z evropských trhů. Americký nebo asijský trh je pro ně v současnosti pravděpodobně jednodušším a z hlediska četnosti odbytu možná i zajímavějším řešením. Příkladem je japonská značka Mitsubishi a hovoří se i o ukončení aktivit dalších značek světových automobilek v zemích EU.

Pro japonského výrobce Subaru nehraje odbyt v Evropě rozhodně prim. Tento producent spíše sází na dlouhou tradici a oblíbenost jednotlivých modelů u jejich koncových uživatelů. To platí tradičně pro Švýcarsko a některé další západoevropské státy. V České republice si právě tato značka v posledních třiceti letech vybudovala velmi dobrou pozici a získala mnoho příznivců a fandů. Rozhodně dobrou zprávou je, že nedávno došlo k elektrifikaci tradiční pohonné jednotky. Přepracovaný motor e-Boxer dnes najdeme v nabídce nejen modelu SUV Subaru Forester, ale i v oblíbeném crossoveru Subaru XV nebo Impreze. Na druhé straně bude letos ukončen prodej vozů Subaru Levorg a BRZ a jejich dodávky v nové generaci pro evropský trh nejsou zatím s jejich výrobcem plně vyjasněné.

Bezpečnost jako priorita

Směřování značky Subaru z hlediska bezpečnosti vyhází z její historie a doby, kdy ještě vyráběla letadla. První nárazové testy automobilů z hlediska bezpečnosti chodců zde prováděli již v šedesátých letech minulého století. Celkové úsilí je zaměřeno nejen na bezpečnost v raném stadiu vývoje jednotlivých modelů ale také na aktivní bezpečnost, která má zlepšit vyhýbání se kolizím přímo v provozu na silniční komunikaci. Unikátní je v tomto směru pokrokový systém EyeSight, který se začal před několika lety montovat do jednotlivých modelů této značky a postupně si získal u svých uživatelů oblibu.

Tento nový špičkový bezpečnostní systém dokáže díky dvojici kamer detekovat hrozící nebezpečí a následně úplně zabránit kolizi nebo alespoň výrazně snížit možné následky. V jízdní praxi neustále vytváří trojrozměrný model okolí a rozpozná nejen vozidla, ale i chodce nebo třeba cyklisty a přesně stanoví jejich vzdálenost, rychlost a směr pohybu. Asistent řízení před kolizí usnadní vyhýbací manévr řidiči, který se snaží vyhnout překážce. Pokud v krizové situaci řidič nedostatečně brzdí, systém automaticky zvýší brzdnou sílu. V případě že nereaguje, EyeSight zabezpečí automatické brzdění až do úplného zastavení. Navíc upozorní pomocí akustických a světelných signálů na samovolné vyjetí z jízdního pruhu.

Díky propracované elektronice dnes u vozů Subaru celá řada bezpečnostních systémů pomáhá se zatáčením, brzděním nebo přenosem výkonu. Příkladem je stabilizační systém VDC, Traction Control pro bezpečnou jízdu na kluzkých vozovkách, systém pro bezpečnou distribuci brzdové síly EBD nebo asistent pro plynulý rozjezd do svahu. Do terénu a komplikovaných jízdních podmínek je určen unikátní režim X-MODE, který i na velice náročném povrchu zajištuje vlastně bez zásahu řidiče přenos výkonu a pohyb vpřed včetně bezpečného sjíždění prudkých kopců.

Co Subaru aktuálně nabízí?

Poslední novinkou je model Subaru Impreza s přepracovaným čtyřválcovým zážehovým motorem označeným jako e-Boxer. Ten má elektromotor a baterii umístěnou v podélné ose vozu a pohonná jednotka je propojená se startérem – generátorem umístěným v automatické převodovce. Vyšší zatížení vozu prospělo a pozitivní je desetiprocentní snížení spotřeby. Cena této hybridní novinky dnes začíná na 770 000 Kč a v jeho bohaté výbavě najdeme například natáčecí přední LED světlomety, duální automatickou klimatizaci, volič jízdních režimů, rádio s osmipalcovým displejem a třeba i hliníkové pedály. Nechybí líbivá kola z lehké slitiny, rozmrazovač čelního skla pod stěrači a uživatelé také jistě přivítají pětiletou záruku omezenou limitem 200 000 kilometrů. Aktuální ceny dalšího žádaného modelu crossoveru Subaru XV Lineartronic e-Boxer začínají na 800 000 Kč a již tradičního SUV páté generace Subaru Forester opět s motorem e-Boxer na 900 000 Kč. Ten jsme nedávno představili v rozsáhlém testu.

V příštím roce bude důležitou novinkou této japonské značky na evropském trhu nová generace modelu Subaru Outback. Podle vyjádření představitelů dovozce se tohoto vozu v evropském provedení pravděpodobně dočkáme již v květnu. Do konce desetiletí má být již 40 procent všech prodaných vozů Subaru elektrifikovaných a za dva roky má být dokonce představen první čistě elektrický automobil této značky. O dalším vývoji a všech novinkách automobilky Subaru včetně poznatků z provozu budeme aktuálně informovat v našich pravidelných testech.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -