Nové SUV Citroen C5 Aircross Hybrid – budoucí strategie značky

Novinky
24.09.2020

F T G

Nové SUV Citroen C5 Aircross Hybrid – budoucí strategie značky

Představená novinka právě v těchto dnech vstupuje také na český trh a zájemcům nabízí multifunkční využití a ekologický provoz. Konstrukčně SUV Citroen C5 Aircross Hybrid kombinuje přeplňovaný zážehový čtyřválec 1.6 PureTech 180 o nejvyšším výkonu 225 koní s elektrickým motorem o výkonu 80 kW a osmistupňovou automatickou převodovkou e-EAT8 s přidaným režimem Brake pro účinnější dobíjení.

Plně elektrický režim v současnosti dovoluje bezproblémový vjezd do bezemisních zón a poskytuje výrazně ekonomický provoz po městě. Na druhé straně spalovací motor umožní delší dojezd v běžném silničním provozu. Celková filosofie celého řešení vychází i z toho, že podle zjištěných průzkumů až 75 procent uživatelů ujede denně méně než 40 kilometrů.

Hlavní přednosti koncepce

Novinka usiluje o kombinaci předností programu značky Citroen Advanced Comfort s výhodami plug-in hybridního pohonu. Najdeme zde téměř dvacet kvalitních technologií asistenčních systémů řízení. Vlastní kabina je řešena na komfortní úrovni, navíc umocněná tichým chodem v plně elektrickém režimu. Uživatelé ocení velmi dobře tvarově řešená, všestranně pohodlná a variabilní sedadla v přední i zadní řadě. Velký podíl na jízdním pohodlí mají tlumiče s progresivními hydraulickými dorazy, nová víceprvková zadní náprava nebo akusticky vrstvená čelní skla pro vysoké odhlučnění. Základní objem zavazadlového prostoru se podle polohy sedadel pohybuje mezi 460 až 600 litry. Navíc nechybí hands-free ovládání pátých dveří a ty lze navíc otevřít i pohybem nohy pod zadním nárazníkem.

Ovladač umístěný na středové konzole slouží pro volbu jednoho ze tří režimů jízdy: Elektrický, Hybridní nebo režim Sport. Při volbě elektrického režimu vůz nabízí dojezd až 55 kilometrů s omezením rychlosti do 135 km/h a to nejčastěji stačí pro každodenní jízdu po městě. Při hybridním režimu dochází ke kombinaci elektromotoru a spalovací pohonné jednotky v co nejefektivnějším využití při nízké spotřebě a co nejnižších emisích. Třetí možností je nastavení režimu sport nabízející dynamickou jízdu díky součinnosti elektromotoru a spalovacího agregátu s výkonem do 225 koní. Výrobce uvádí kombinovanou spotřebu v rozmezí 1,4 l/100km do 1,5l/100km a emise CO2 od 29 do 32 g/km v závislosti na doplňkové výbavě této novinky.

Snadné nabíjení a ovládání

Nový SUV Citroen C5 Aircrioss Hybrid nabízí tři způsoby dobíjení baterie v kombinaci s možností zajištění instalace zvoleného dobíjecího zařízení. Tím základním způsobem je využití klasické domácí zásuvky.  Pomocí ní se akumulátor dobije na maximální kapacitu za sedm hodin. Druhou volbou je zásuvka se zvýšeným výkonem (14A) a ta umožnuje dobití do plna za čtyři hodiny. V nabídce originálního příslušenství tohoto výrobce najdeme také wallbox, který doplnění potřebné energie zvládne za méně než dvě hodiny. Nabíjecí kabel je umístěn ve schránce pod podlahou zavazadlového prostoru. Vlastní nabíjecí zásuvku najde uživatel pod víčkem v levém zadním blatníku. Výrobce poskytuje záruku na 70 procent kapacity baterie na dobu 8 let nebo do nájezdu 160 tisíc kilometrů.

Řidič této hybridní novinky má stálý přehled o fungování technologií. Vše potřebné najde na digitální přístrojové obrazovce o velikosti 12,3 palců. Zde se zobrazují základní informace týkající se jízdy, například dojezd v elektrickém režimu a v režimu pohonných hmot nebo zvoleného režimu jízdy. Na kapacitním dotykovém displeji 8 palců jsou vidět specifické informace jako technologické zobrazení znázorňující činnost hybridního pohonu, statistické údaje o spotřebě paliva a elektrické energie nebo hodnoty nabíjení baterie. Zde lze také aktivovat funkci e-Save a zajistit si potřebnou rezervu elektrické energie před plánovaným vjezdem do nízko emisních zón omezující běžný provoz v některých městech.

Nabídka pro první zájemce

V České republice se SUV C5 Aircross Hybrid nabízí ve čtyřech stupních výbavy -  Feel, Feel Pack, Shine a Shine Pack. Zákazník si může vybrat ze sedmi barev karoserie nebo využít pět možností dvoubarevného provedení. V nabídce jsou i atraktivní hliníková kola o rozměrech 18 a 19 palců a volit lze mezi několika variantami provedení interiéru. Akční ceny novinky startují na 895 000 Kč a zahrnují  záruku 5 let nebo 60 000 najetých kilometrů. Při využití značkového financování  Citroen Privilege dostane zákazník další zvýhodnění 20  000 Kč z akční ceny vozu.

Součástí již základní výbavy Feel jsou vedle řady asistenčních systémů pro bezpečnou jízdu například přídavná denní světla s LED optikou, zadní parkovací kamera nebo LED osvětlení interiéru pro první i druhou řadu sedadel. Součástí standartní výbavy je palubní jednofázová nabíječka 3,7 kW a nabíjecí kabel o výkonu 1,8 kW, 8A pro připojení do jednofázové nabíječky. V rámci příplatkové výbavy stojí za pozornost například panoramatické střešní okno s elektrickou sluneční clonou nebo nadstandartní kožené provedení sedadel. Také nabídka doplňujících paketů směřuje k vyššímu pohodlí a komfortu cestování a jízdní bezpečnosti. Najdeme zde i rozšířenou výbavu pro nabíjení baterie nebo ovládání elektrického pohonu.

Pro prvních prodaných 30 vozů značka Citroën navíc připravila atraktivní operativní leasing, který je určen jak pro podnikatele, tak i pro soukromé osoby. Vztahuje se na dvě konkrétně definované verze tohoto modelu včetně výbavy a volit lze mezi 12, 18 nebo 24 měsíci při ročním nájezdu maximálně 20 00 kilometrů. Například pro verzi Citroen C5 Aircross FEEL PACK HYBRID 225 e-EAT8 je nejnižší cena měsíční platby operativního leasingu bez služeb 9 990 Kč včetně DPH. Druhou možností je platba 13 155 Kč vč. DPH se všemi službami, tedy zejména kompletním servisem, vybavením vozu pneumatikami atd. Další informace a poznatky o této zajímavé novince na našem trhu brzy přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -