Lexus ES 300h – vytříbený styl

Testy
27.07.2020

F T G

Lexus ES 300h – vytříbený styl

Model ES je komfortním sedanem vyšší střední třídy a navazuje na předchozí provedení Lexusu GS, které japonská automobilka několik let v Evropě nabízela. Na ostatních kontinentech je model ES známý již pěknou řádku let, vždyť se od roku 1989 dočkal sedmi generací. Právě jednotné označení této modelové řady má přinést zjednodušení a to nejen v rámci globální marketingové strategie prémiového výrobce Lexus.

Konkurence v evropském segmentu vyšší třídy je pod nadvládou německých automobilek a tak není divu, že každý svěží vítr odjinud budí náležitou pozornost. Hlavní prodejní čísla však pochopitelně generují velké korporátní společnosti, kde to Lexus nemá jednoduché. Stále více však zákazníky přesvědčuje povedená hybridní technologie a v neposlední řadě také mimořádně tichý a komfortní jízdní projev. Vše navíc zjednodušuje nabídka pouze jediné motorizace tohoto modelu.

Zajímavostí je, že téměř pětimetrový sedan Lexus ES 300h má jednu z nejdelších karosérií ve svém segmentu. Překvapí také relativně nízká silueta, která sice zmenšuje prostor v oblasti hlavy posádky vzadu, zároveň však optimalizuje aerodynamický odpor karosérie. Právě svažující se střecha nápadně připomíná kupé.

Design Lexusu ES koresponduje s posledním rukopisem značky. Už tedy asi nikoho nepřekvapí obrovská maska chladiče s ostře řezanými tvary a v neposlední řadě relativně úzké světlomety s několika hranatými křivkami. Zadní část auta asi nejvíce prozrazuje japonský původ vozu. Sdružené zadní světlomety osloví především grafikou připomínající písmeno L. Víko kufru se navíc chlubí atraktivním spoilerem.

Originální i uvnitř

Interiér je velice sympatický a představuje příjemnou změnu oproti německým manažerským sedanům. Zapomeňte na konzervativní design, přístrojová deska Lexusu ES má spousty zajímavých křivek a záhybů a také několik barevných provedení. Pochvalu si zaslouží nejen příjemné kožené čalounění, ale i samotná sedadla, kterým v testované výbavě Prestige nechybí účinné odvětrávání a vyhřívání.  

Uvnitř je spousty prostoru, snad jediným limitujícím atributem je omezené místo v oblasti hlavy pro cestující na zadních sedadlech. Důvodem je již zmiňovaná svažující se střecha. Zavazadelník se svým objemem 454 litrů rovněž neboří rekordy v oblasti prostoru, u sedanu tohoto segmentu se však nejedná o rozhodující parametr.

Lexus naštěstí nerespektuje všechny trendy současnosti a k naší radosti na přístrojové desce zachoval řadu hardwarových tlačítek a ovladačů. To zlepšuje jednoduchost ovládání základních funkcí vozu na rozdíl od dnešních dotykových displejů. Skvělý zážitek pak v perfektně odhlučněné kabině zajišťuje prémiová audiosoustava s deseti reproduktory. A to se ani nemusí jednat o vyhlášený Mark Levinson, který je součástí standardní výbavy až od výbavového stupně Prestige Top.

Hlavní dominantou přístrojové desky je displej o rozměru 8 palců. Nejvyšší výbavy Luxury a F Sport Top pak nabízejí širokoúhlý displej o rozměru 12,3 palce. Ovládání infotainmentu probíhá pomocí dotykové plochy na středovém tunelu. Chybí tedy standardní joystick a volba se potvrzuje zmáčknutím prstu na příslušném místě plochy. Logika je v podstatě stejná, jako u běžného laptopu s touchpadem. Na tom by nebylo nic složitého, kdyby se ovládání nemuselo dít při jízdě. Občas je totiž složité vycentrovat kurzor na displeji přesně na požadované volbě a u toho se soustředit na řízení. Vylepšení by rovněž zasloužila grafika navigačního systému. Jinak ale nelze mít vůči interiéru žádných výhrad. Je originální, moderní a dokáže nabídnout ten nejvyšší komfort cestování.

Jediná volba

V Evropě se Lexus ES prodává pouze s hybridní motorizací s označením 300h. Jedná se o čtvrtou generaci hybridního systému, která se chlubí novým spalovacím motorem a elektromotorem. Základem je atmosférický benzinový čtyřválec o zdvihovém objemu 2487 cm3. Jeho účinnost vylepšuje využití Atkinsonova cyklu s proměnným časováním sacích ventilů VVT-iE. Efektivitu motoru podporuje také systém variabilního chlazení nebo olejové čerpadlo s proměnným zdvihovým objemem.

Spalovací motor má nejvyšší výkon 131 kW při 5700 ot/min a největší točivý moment 221 Nm pak vrcholí v rozmezí 3600 – 5200 ot/min. Elektromotor s nejvyšším výkonem 88 kW pohání energie z nového nikl-metalhydridového akumulátoru. Díky jeho menší velikosti se akumulátor mohl přesunout ze zavazadelníku do prostoru pod sedadly, což optimalizovalo velikost zavazadlového prostoru. Přepočtený celkový výkon hybridní soustavy činí slušných 160 kilowatů.

V praxi se pohonné ústrojí chlubí velice tichým chodem a lineárním zátahem od nejnižších otáček. Líbí se nám také svižná reakce na pohyb plynového pedálu. Dynamické vlastnosti sice příliš neohromí, filozofie Lexusu je však odlišná. Nejenže auto působí mimořádně kultivovaně, především totiž zajišťuje vynikající jízdní komfort. Na pohodlné předjíždění jeho výkon pochopitelně stačí, sportovní výkony ale očekávat nelze. To potvrzuje i akcelerace z 0 na 100 km/h, která proběhne za 8,7 s.

Díky mnohaletým zkušenostem Toyoty s hybridními motory působí celek velice příjemně a dobře si rozumí i s automatickou převodovkou E-CVT. Chválíme také fakt, že při akceleraci bylo potlačeno monotónní hučení motoru v konstantních otáčkách, které je považováno u některých jiných modelů tohoto výrobce za rušivý element. A jak je na tom hybridní ústrojí ES 300h se spotřebou pohonných hmot?

V kombinovaném režimu jsme jezdili kolem 6 l/100 km. Při snaze o úspornou jízdu mimo město není problém jezdit se spotřebou lehce nad 5 litrů. Díky efektivitě hybridního systému se ani ve městě nemusíte bát kdovíjaké spotřeby. Ta je totiž prakticky shodná, jako při úsporné jízdě po běžných silnicích. Snad jen dálniční jízda dokáže zvýšit apetit motoru nad sedmilitrovou hranici. S ohledem na pohotovostní hmotnost vozu a jeho rozměry, hodnotíme ekonomiku provozu tohoto modelu za jednu z jeho hlavních výhod. Bravo!

Především komfort

Model ES byl postaven na nové platformě, kterou sdílí s koncernovou Toyotou Camry. Důraz byl kladen zejména na tuhost a také snížení těžiště vozu. Testovaný vůz ve výbavě F Sport, se chlubí adaptivními tlumiči, které se mají přizpůsobit jakémukoliv povrchu a jízdnímu stylu. K dispozici jsou čtyři jízdní režimy - Eco, Normal, Custom, Sport. Každý mód mění nejen tuhost odpružení, ale také rychlost reakce motoru a převodovky na povely řidiče.

Přední zavěšení McPherson v kombinaci s multi-linkem vzadu solidně funguje nejen při neopatrném nájezdu do zatáček, ale především na rozbitých cestách. Náklony karosérie jsou minimální a cestovní komfort je na té nejvyšší úrovni. Dohromady s mimořádným tichem na palubě se jedná o excelentní zážitek z jízdy. Právě v tomhle ohledu Lexus jednoznačně překonává své prémiové rivaly.

Hlavním atributem podvozku této nejnovější generace vyšší střední třídy je však změna koncepce pohonu. Lexus ES nově pohání přední náprava, na rozdíl od předchozích modelů GS. S ohledem na charakter vozu bez sportovních ambicí to ale vlastně vůbec nevadí. Na jízdu s Lexusem jsme se ale i tak těšili.  Pohoda v interiéru spojená s vynikajícím pohodlím se totiž jen tak nepřejí. A přesně tak to má v této třídě být!

Resumé

Lexus ES 300h je osobitý vůz vyšší střední třídy, který poskytuje nejen atraktivní design, ale také vynikající jízdní komfort a sofistikovanou hybridní technologii. Absence karosérie typu kombi či širší nabídky motorů pravděpodobně omezí jeho výraznou expanzi u nás, na druhou stranu ale vozu pomáhá zachovat jedinečnost. Zákazníci preferující osobitý styl před agresivitou některých konkurenčních modelů a v neposlední řadě také pohodlí před sportovními jízdními zážitky si však přijdou na své.

Tým AUTOiNDEX.cz

Základní parametry
Výrobce:Lexus
Model:ES
Karosérie:Sedan
Motor:300h
Palivo:hybrid
Rok výroby:2020
Technické parametry
Typ motoru:Atmosférický zážehový + elektromotor
Válce:4
Objem motoru:2487 ccm
Nejvyšší výkon:131 / 5700 přepočtený výkon soustavy 160 kW [kW, ot/min]
Největší toč. Moment:221 / 3600 - 5200 [Nm, ot/min]
Maximální rychlost:180 km/h
Zrychlení 0 - 100 km/h:8,7 s
Spotřeba – město / mimo město / kombinace:- / - / 4,5 l, kWh
Velikost zav. prostoru:454 l
Objem nádrže (l) / Akumulátor (kWh):50
Pohotovostní hmotnost:1680 Kg
Nosnost:470 Kg
Základní cena:1 117 200 Kč (ES 300h, Business Edition, akční cena)
Základní cena s testovaným motorem a převodovkou:1 117 200 Kč

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -