Skicircus Saalbach – jak si užít zimu se vším všudy

Outdoor
05.12.2019

F T G

Skicircus Saalbach – jak si užít zimu se vším všudy

Jeden z největších lyžařských komplexů v Rakousku je oblast letoviska Saalbach a Hinterglemm, který je dnes propojen se sousedním údolím a s dalšími centry Leogangem a Fieberbrunnem. Díky své velikosti získal výstižné označení Skicirkus Saalbach – Hinterglemm – Leogang - Fieberbrunn a v současnosti nabízí lyžařům 140 kilometrů modrých svahů pro začátečníky, 112 kilometrů červených tratí pro pokročilé a 18 kilometrů jsou černé sjezdovky pro nejnáročnější lyžaře.

Kromě samotných sjezdovek se v regionu nachází 70 lanovek a vleků, přes 60 horských chat, celá řada snowparků a osvětlených sjezdovek pro večerní lyžování.  Hlavním centrem je Saalbach s bohatým apres-ski životem a nástupními stanicemi lanovek přímo v centru města. Lyžařské terény jsou prakticky rozloženy po všech svazích po obou stranách údolí Glemmtal a výborné a dlouhé sjezdovky najdeme i v sousedním údolí.

Jak se tam dostat

Do Saalbachu se z Prahy nejrychleji dostanete po dálnici přes Mnichov a Rosenheim, z Brna přes Salzburg. Nedaleko známého německého jezera Chiemsee se odbočí na Inzell a přes Lofer a Saalfelden pokračujte až do Saalbachu. Pokud pojedete touto cestou z Německa, nebudete potřebovat rakouskou dálniční známku. Lyžaři mají k dispozici hned několik parkovišť přímo u lanovek. Vzdálenost ze Saalbachu na dálnici Mnichov – Salzburg  je zhruba 70 kilometrů. Například z Prahy je to necelých pět set kilometrů a je třeba počítat s šesti hodinami jízdy. Nezapomeňte na dobrou zimní výbavu a přípravu automobilu, protože také v této oblasti Alp je nutné předpokládat extrémní a často rychle proměnlivé zimní počasí.

V Rakousku platí většinou stejné předpisy jako v ostatních evropských zemích. Vyplatí se je dodržovat včetně rychlostních limitů, pokuty jsou zde vysoké a rakouské radary nově sledují i telefonování za volantem. Nepodceňujte také cestovní pojištění, které by mělo zahrnovat vedle krytí léčebných výloh i odpovědnost za následky škod, které případně můžete způsobit. Ochranná helma je u dětí povinná a alkohol se na sjezdovce rozhodně nedoporučuje.

Pro návštěvníky je v této oblasti připraveno několik bezplatných velkokapacitních parkovišť, obvykle přímo u dolních stanic lanovek. Navíc je celé údolí mezi Lengau a Vordeglemm  propojené čtyřmi linkami skibusů, které jsou zdarma pro držitele permanentek a téměř ideálně od 9 do 17 hodin propojují všechny části hlavního lyžařského areálu rozloženého vlevo a vpravo kolem hlavní páteřní údolní komunikace. V  případě potřeby se lze pomocí skibusu velmi pohodlně a poměrně rychle vrátit zpět k zaparkovanému automobilu na některém z místních parkovišť.

Pestrá nabídka lyžařských svahů

Ze samotného centra Saalbachu doporučujeme vyjet kabinkovou lanovkou na vrchol Schattberg Ost a sjet poměrně náročnou černou non-stop sjezdovkou Nordabfahrt. Po bezlesém východním svahu Schattbergu vede široká červeno-modře značená a poměrně svižná trať Limberg s několika variantami. Pokud sjedete do údolního Vorderglemmu můžete odtud směřovat na protější, jižně orientované svahy a dále pokračovat až do Leogangu. V oblasti Schönleiten kolem vrcholu Wildenkarkogel se nabízí klasická široká červená lesní sjezdovka podél horního úseku kabinky a souběžné šestisedačky. Z vrcholu spadají i velmi svižné modré varianty opět směrem k Leogangu. Hlavnímu vrcholu jižních svahů Kohlmaiskopf  vévodí závodní trať z mistrovství světa 1991 (WM-Strecke). Tato široká, modře značená, ale spíše středně strmá trať spadá do údolí podél moderní kabinkové lanovky z vrcholu Bernkogel.

V Hinterglemmu po západním svahu Schattberg West klesá v širokých a ostře řezaných serpentinách strmější červená trať Westabfahrt. Na severovýchodním svahu Zwölferkogel najdeme širokou a proměnlivou černou sjezdovku Weltcup-Strecke, která od mezistanice níže přechází v červený slalomový svah WM-Abfahrt.  Po velmi prudkém severním úbočí do Lengau míří legendární černá sjezdovka Zwölferkogel-Nordabfahrt. Pohodovější jsou jižní úbočí nad Lengau, kam stoupá další moderní kabinka. Z vrcholu Reichenkendlkopf lze snadno jet směrem na Reiterkogel, kde se nachází široká, přímá a modře značená sjezdovka Familienabfahrt s osmisedačkou a ze samotného vrcholu Reiterkogel vede točivá a členitá modrá sjezdovka Eibingabfahrt.

Nad Leogangem  se hlavní červené, široké a lehce proměnlivé tratě soustředí pod vrcholy Grosser a Kleiner Asitz. Zde lyžaře dopraví další moderní expresní sedačky. Podél horního úseku páteřní kabinky z Leogangu vede široká a svižná modrá trasa, která do údolí pokračuje v červené i černé variantě prakticky až k dolní hlavní stanici tohoto centra. Většina nejdelších tratí dosahuje převýšení okolo 1 000 metrů a uspokojí i ty nejnáročnější lyžaře.

Hlavní tahy tohoto rozsáhlého lyžařského střediska jsou až na výjimky obsloužené expresními, často krytými a nejnověji i vyhřívanými sedačkami. Celou oblast lze pohodlně a prakticky bez sundání lyží projet proti směru hodinových ručiček (Saalbach – Schattberg Ost – Vorderglemm – Leogang – Kohlmaiskopf – Hochalm – Zwölferkogel – Schattberg West – Saalbach). Sjezdovky dojíždějí přímo do stanic lanovek, jediný a krátký přechod silnice je v Saalbachu k sedačce Bernkogel.

Další zábava po lyžování

Celá oblast Skicircus nabízí pestrou paletu dalších dovolenkových aktivit. Zábavu si užijete například na sáňkařských drahách, koná se zde také noční sáňkování na osvětlené trase. Nechybí bruslařská dráha a k dispozici je zde krytý bazén se saunami a soláriem. Do Asitzu v Saalfelden Leogang často míří sportovní příznivci, kteří milují sjíždění lanových skluzavek zvaných Zipline. Právě tudy totiž vede jedna z nejdelších a nejrychlejších skluzavek na světě. Na Zipline dlouhé 1,6 kilometrů můžete zažít prudkou jízdu do údolí o rychlosti až 130 km/h. Na konci údolí Saalbach Hinterglemm se nachází stezka korunami stromů, která je nejvýše položenou trasou tohoto typu v Evropě. V kombinaci s alpským „Golden Gate Bridge“ jde o skutečně ojedinělý a velmi zajímavý projekt. 

Také nabídka aprés-ski je v oblasti Saalbach Hinterglemm velmi pestrá. Navštívit můžete hospůdky a restaurace, nebo typické horské chaty. Místní kuchyně je poctivá, vydatná a spoléhá se na regionální produkty, protože Salcbursko už roky podporuje bio zemědělství a místní farmáře. Ti vyrábějí třeba výborné sýry, na kterých si můžete pochutnat v kombinaci s tradičními noky a pažitkou, ale do místních restaurací dodávají také kvalitní hovězí a jehněčí maso. Zklamaní nebudete ani v případě, že preferujete mezinárodní kuchyni, vyhledáváte lehká či vegetariánská jídla nebo si rádi osladíte život. Kalendář zajímavých akcí připravených na letošní zimní sezónu rozhodně stojí za pozornost.

Stále více se v tomto atraktivním regionu zaměřují také na letní aktivity. Vedle stovek kilometrů turistických cest si zde v letních měsících užijete krásnou přírodu ale i další zábavu na hřištích nebo tenisových kurtech. Zajímavá jsou i místní musea s bohatými informacemi a fauně a flóře v této alpské oblasti. Řada lanovek je zde stále v provozu i v letních měsících stejně jako údolní vláček, pravidelné linky autobusu nebo aquapark v Saalbachu. Najdeme zde také velké množství cyklistických cest včetně specializovaných tras pro příznivce dlouhých sjezdů. Každoročně se zde konají vrcholové soutěže horských kol.  Více na www.saalbach.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -