Nová Škoda Kamiq – zdařilé SUV s řadou předností

Novinky
26.08.2019

F T G

Nová Škoda Kamiq – zdařilé SUV s řadou předností

První zákazníci si mohou další novinku mladoboleslavské Škody Auto koupit již od začátku září. Jde o zcela nový model městského crossoveru rozšiřující skupinu vozů kategorie SUV tohoto výrobce, které byly do prodeje uvedeny již dříve. Po Škodě Kodiaq, vozu SUV střední třídy následovalo kompaktní a oblíbené SUV Škoda Karoq. Nyní přichází další SUV pro evropský trh, nejmenší městský model Škoda Kamiq. 

Jak jsme mohli sami vyzkoušet, jedná se o velmi příjemné, pohodlné a kupodivu také poměrně prostorné auto, které jednoznačně najde všestranné využití pro každý den, o víkendech nebo při cestách na dovolenou.

Moderní vzhled i interiér

Nová Škoda Kamiq již na první pohled vypadá sebevědomě a rozhodně se nesnaží nijak vybočovat z řady svých konkurentů. Proč taky, když dobře uspokojí požadavky svých budoucích provozovatelů. Ti především touží po spolehlivém a provozně poměrně nenáročném automobilu do všech podmínek nejenom ve městě, ale i v běžném silničním provozu. Vzhledově jde prakticky o první model Škoda s dvoudílnými LED světlomety už ve standardu a s nabídkou dynamických směrových světel vpředu i vzadu. Vzadu jsou světla ve tvaru písmene C a ve středu pátých dveří je místo loga výrazný nápis Škoda. Vozu velmi sluší osmnáctipalcová kola, v základním provedení najdeme šestnáctky.

Novinka měří na délku 4241 milimetrů, je široká 1793 mm a vysoká 1531 mm. Vůz si dobře poradí díky světlé výšce 182 mm i s lehkým terénem a také hodnota rozvoru 2651 mm se příznivě projevuje na jízdních vlastnostech. Pro zájemce je připraven za příplatek vyspělejší podvozek s elektronicky řízenými tlumiči Sport Chassis Control. V tomto případě je snížena světlá výška o 10 mm. Zavazadelník má objem 400 litrů a po sklopení zadních opěradel dělených v poměru 60 : 40 naroste vzniklý prostor na slušných 1395 litrů.

Uvnitř vůz sdílí řadu prvků s další nedávnou mladoboleslavskou novinkou Škoda Scala. Oceňujeme širší použití hodnotných měkčených materiálů a eleganci zpracování vnitřního prostoru. Při porovnání se současnou konkurencí městských SUV na trhu se Kamiq rozhodně nemá za co stydět. Pocit velmi příjemných předních sedaček umocňuje i vyšší poloha sedáku. Také vzadu je dost místa pro nohy i nad hlavou. Za příplatek je v nabídce velkoprostorová panoramatická střecha, která zvyšuje pocit vzdušnosti interiéru.

Na přístrojové desce najdeme virtuální ukazatele a podle vybrané verze i nejvyspělejší infotainment Amundsen s úhlopříčkou 9,2 palců se spolehlivou navigací nebo připojením Apple CarPlay bez kabelu. Volit lze i mezi základní verzí Swing s 6,5 palcovou obrazovkou nebo multimediálním systémem Bolero s osmipalcovým displejem. Nechybí ani indukční nabíjení telefonu nebo konektory USB-C. Novinka má několik zajímavých Simply Clever prvků. Například elektricky otevírané víko zavazadlového prostoru nebo plastovou výsuvnou lištu hran dveří zamezující poškrábání. V zavazadlovém prostoru příjemně překvapí odnímatelná LED svítilna a nechybí ani silikonová nálevka pro nádržku ostřikovačů.

Pestrá nabídka motorizace a ceny

Všechny motory Škody Kamiq jsou přímovstřikové, přeplňované, vybavené start-stop systémem, rekuperací brzdné energie pro odlehčení alternátoru a filtrem pevných částic. Již při zahájení prodeje jsou v nabídce tři varianty motorizace. V základu se jedná o tříválec 1.0 TSI s výkonem 70 kW, další silnější varianta 1.0 TSI nabízí 85 kW a nejvýkonnější je turbodiesel 1.6 TDI s 85 kW. Brzy bude tato nabídka rozšířena o benzinový motor 1.5 TSI a také tříválec s pohonem na CNG. Tyto motorové jednotky se dodávají podle zvolené varianty s šestistupňovou manuální převodovkou nebo dvouspojkovým sedmistupňovým automatem DSG. Jedná se opět o osvědčené převodovky s nastavením upraveným ve smyslu dnešních přísných emisních limitů.

Aktuální ceny novinky jsou stanoveny ve dvou stupních výbavy Ambition a Style. Základní cena s motorem 1.0 TSI 70 kW je jako jediná vybavena pětistupňovou manuální převodovkou a je stanovena na 379 900 Kč ve výbavě Ambition. Silnější 1.0 TSI 85kW se šestistupňovou manuální převodovkou pořídíte za 404 900 Kč, ve vyšší výbavě Style za 462 900 Kč. V případě volby automatické převodovky DSG se tyto ceny zvyšují o 40 000 Kč. Naftová verze 1.6 TDI s výkonem 85 kW a šestistupňovou převodovkou je za 444 900 Kč ve výbavě Ambition, ve výbavě Style za 502 900 Kč. Při volbě automatické převodovky se ceny zvyšuje opět o 40 000 Kč.

Poprvé za volantem novinky

Výborné odhlučnění, pohodlí kabiny a dobře naladěný podvozek. To jsou poznatky po ujetí prvních desítek kilometrů s novou Škodou Kamiq. Vyzkoušeli jsme několik modelů, prvním byl osvědčený diesel 1.6 TDI v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG, tedy technikou, která se úspěšně používá u řady dalších modelů Škody Auto a dalších vozů koncernu Volkswagen. Velmi tichý a kultivovaný agregát poskytuje slušnou dynamiku a osvědčená automatická převodovka plynule řadí rychlostní stupně i v náročnějších provozních podmínkách. Spotřeba se pohybovala lehce nad pět litrů, při dálničním provozu s podobným vozem a manuální převodovkou dokonce výrazněji klesala pod pětilitrovou hranici.

Pozitivně lze hodnotit i benzinový tříválec. Ten chce dostatečně vytáčet a jeho pružnost se projeví zejména nad hranicí 3000 otáček. Zejména u vozu s manuální převodovkou je nezbytná správná volba jednotlivých rychlostních stupňů, u automatu tato starost zcela odpadá a projeví se kvalita osvědčené převodovky DSG. Hranice spotřeby dost závisí na stylu jízdy. Klidná jízda znamená spotřebu okolo sedmi litrů, při sportovní jízdě se tento limit posune nejméně o litr navíc.

Vlastní komfort jízdy výrazně ovlivňuje vyspělý podvozek. Kamiq je totiž postaven na osvědčené modulární koncernové platformě MQB A0. U modelu ve standardním provedení se dočkáte skutečného komfortu, dobré pohodlí ale přináší i volba sportovního provedení. Mají sice rozdílné naladění, ale oba patří mezi vyspělá řešení. V druhém případě má řidič možnost volby jízdních režimů a tak ovlivňuje především tuhost odpružení. Podle informace výrobce se o provedení s pohonem všech kol zatím neuvažuje. Další informace o této rozhodně zajímavé novince brzy přineseme v našem redakčním testu.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Autoinzerce:
Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -