Courchevel – alpské lyžování nejen pro milovníky nadstandardu

Outdoor
04.12.2018

F T G

Courchevel – alpské lyžování nejen pro milovníky nadstandardu

Chcete poznat kouzlo francouzský Alp v zimě? Potom rozhodně navštivte prestižní lyžařskou oblast Couchevel. Skládá se z pěti středisek situovaných v různých nadmořských výškách a je nejstarší oblastí světoznámých Tří údolí.

Skiresort Courchevel je se svými 160 kilometry sjezdovek vyhledáván lyžaři a snowboardisty z celého světa pro své kvalitní a výborně upravené sjezdovky i příjemnou atmosféru. Sníh zde obstarává v případě potřeby téměř 800 sněhových děl. Středisko nabízí dostatek terénů i pro freeriding a využít lze i různé zábavné zóny. Vedle klasických sjezdovek ve vyšších polohách stojí za to projet i široké a perfektně upravené lesní tratě, které umocňují celou atmosféru tohoto lyžařského ráje. Lyžařská sezóna zde každoročně začíná v prosinci a obvykle končí koncem dubna.

Cestování za zážitky

Pro motoristy dovolená v Savojských Alpách představuje projet poměrně dlouhé úseky německých, švýcarských a nakonec i francouzských dálnic. Počítejte nejméně s tisíci kilometry jedním směrem od našich hranic.  Dálniční síť definitivně opustíme až ve známém olympijském městě Albertville a po kvalitní rychlostní silnici asi za dvacet minut dojedeme do Moutiers. Právě zde se cesty dělí do několika známých lyžařských center celé oblasti Tři údolí. Ukazatele motoristy přímo navádí na skiresort Courchevel. Po další zhruba čtvrthodině jízdy se prudce stoupá přes jednotlivá níže položená střediska až do nejvyššího Courchevelu 1850. Pokud jsou dobré sněhové podmínky lze zastavit na rozsáhlých hlídaných parkovištích v některém z níže položených center a k cestě nahoru využít rychlých kabinových lanovek zcela bez čekání. Při cestě zpět obvykle dojedeme na lyžích až téměř na parkoviště k autu.

Lyžařské středisko Courchevel se skládá z pěti lokalit, každá z nich se nachází v jiné nadmořské výšce a má své vlastní osobité kouzlo. Nejníže položená obec Saint Bon leží v nadmořské výšce 1100 metrů. Přímo ve vesnici žádné vleky ani lanovky nejsou, ale po celou zimní sezónu tady výborně funguje kyvadlová doprava, díky níž každých 20 minut přepraví lyžaře bezplatné skibusy přímo do srdce lyžařského střediska. Návrat na lyžích zpět do Saint Bon je možný po červené sjezdovce. Další úrovní je Courchevel 1300, Le Praz. Jedná se o originální horskou vesnici s tradiční architekturou, horskými chatami a úzkými uličkami. V Le Praz se podařilo zachovat její skutečný autentický charakter a na rozdíl od řady jiných lyžařských míst má své stálé obyvatele po celý rok. Je domovem skokanských můstků z Olympijských her v roce 1992.

Třetí výškovou úrovní je Courchevel 1550, který je zejména orientovaný na rodinné lyžování. Nabízí dobré služby za slušné peníze, poskytuje rychlý a přímý přístup nejen do lokality Courchevel 1850 ale i ke všem třem lyžařským střediskům v údolí. Čtvrtou lokalitou je Courchevel 1650, který asi plně vyhoví pro rodinu dovolenou. Sluncem zalitá náhorní plošina v nadmořské výšce 1650 metrů se nachází vysoko nad ostatními lokalitami a najdeme zde především méně náročné sjezdovky. Poslední výškovou úrovní je celosvětově populární Courchevel 1850. Zde najdeme celou řadu pětihvězdičkových hotelů, prvotřídních restaurací a luxusních nemovitostí a celodenní návštěva a vysokohorské lyžování právě tady stojí rozhodně za to.

Celý den na svahu

V skiresortu Courchevel vleky a lanovky spojují všechny úrovně a navíc jsou velmi rychlé. Z 68 lanovek a vleků obsluhuje svahy 12 kabinových lanovek a 14 expresních odpojitelných sedačkových lanovek, které výrazně urychlují a usnadňují přepravu lyžařů po celé této lyžařské oblasti. Courchevel má také několik oblastí vyhrazených pro lyžařské školy, které pomáhají začátečníkům i pokročilým zlepšit jejich lyžařské dovednosti v takzvaných „ZEN“ zónách. Tyto zóny jsou věnovány výlučně dětem a rodinám. Jejich záměrem je vytvoření bezpečného prostoru pro učení a cvičení lyžařské techniky. Druhou variantou vyhrazených zón jsou tzv. „STOP“ zóny, kde si lze vyzkoušet schopnost co nejrychleji zabrzdit a zastavit. Vedle klasických sjezdovek ve vyšších polohách jsou stejně zajímavé i lesní tratě.

Návštěvníky jsou nejvíce využívány sjezdy z nejvyššího bodu La Saulire (2738 m), který je současně hlavním přestupním místem do dalších středisek Tří údolí. Skutečně kvalitní červené tratě v krajní části areálu Signal/Roc Merlet/Col de Chanrossa nebo pod hřebenem mezi Courchevelem a Meribelem v oblasti La Tania jsou obvykle zcela volné. Náročnějším lyžařům doporučujeme slalomový svah vedoucí z La Lose u Courchevel 1850. Středisko nabízí dostatek terénů i pro freeriding a využít lze i různé zábavné zóny. Rodiny s dětmi nebo rekreační jezdci si mohou vychutnat pohodové tratě nad Courchevel 1850 a 1650. Doporučujeme vyzkoušet také sáňkařskou dráhu, která vede z Courchevelu 1850 do Courchevelu 1550, má délku 1533 metrů a převýšení 227 metrů. Poblíž Courchevel 1850 se nacházejí tři areály pro snowboardisty - snow park Plantrey, oblast s "dunami" Verdons a nebo supercrossová dráha Biolley. Další možnosti pro snowboard nebo freestyle naleznete v sousedních střediscích oblasti Trois Vallées, každé má svůj vlastní snowboard/freestyle  park. Nechybí zde ani 66 kilometrů běžkařských tratí.

Zábava i mimo sjezdovku

Velkým lákadlem pro návštěvníky je před několika lety otevřený unikátní lázeňský komplex Aquamotion, který najdeme hned vedle páteřní komunikace mezi Courchevelem Village a Moriondem. V tomto moderně pojatém aquacentru najdete prakticky vše. Především venkovní i kryté bazény s krásně čistou a příjemně ohřátou vodou a také celou řadou masážních prvků pro regeneraci těla. Kromě vodních radovánek zde nechybí různé typy a provedení saun a můžete si objednat kosmetické a masážní kúry. Skvěle je vybavené místní fitness centrum a také lze posedět v restauraci s pestrou nabídkou nápojů a jídel. Celoplošné prosklené stěny navíc opticky propojují lázně s okolní rozhodně působivou vysokohorskou přírodou.

Jako všude ve Francii také v Courchevelu se klade důraz na vysokou kvalitu jídla a dalších služeb.  Během lyžování doporučujeme alespoň na chvíli navštívit stále oblíbenější stylovou restauraci La Cave Des Creux. Najdeme ji v blízkosti hlavních sjezdovek Courchevelu 1850, hned nad místním letištěm ve výšce 2112 metrů. Otevřeno je zde prakticky každý den po celou zimní sezónu až do konce dubna. Každého návštěvníka zaujme nejen originální interiér, ale především výborné menu a perfektní obsluha. Pochutnat si můžete především na tradičních savojských specialitách. Na venkovní terase máte dokonce připravené slaměné klobouky jako ochranu proti slunci. Sympatický majitel Boris Glise se svým bratrem a několika dalšími zaměstnanci zde vše perfektně organizuje a především dbá na skutečně špičkovou úroveň své vysokohorské restaurace přímo na sjezdovce.

Večer si lze užít fitness, saunu, bowling, lezeckou stěnu nebo se jenom procházet horskými centry, která jsou plná obchodů, barů a kaváren a nasávat místní atmosféru. Vzhledem k vysoké úrovni střediska je toho k dispozici opravdu hodně - bazén, sauna, squash, lezecká stěna, bowling, bridge club a v neposlední řadě kina. Z dalších aktivit jmenujme třeba jízdu na sněžných skútrech, sáňkařskou dráhu, procházky na sněžnicích nebo vyhlídkové lety letadlem, horkovzdušným balónem či helikoptérou z místního letiště. Skiresort Courchevel nabízí svým návštěvníkům skutečně pestrou zimní nabídku. Více na www.courchevel.com.

Tým AUTOiNDEX.cz

Fotogalerie

Reklama:
  • Povinné ručení
    Využijte také možnosti sjednat si výrazně levnější povinné ručení přes internet.
  • https://www.alcar.cz/ -
  • http://www.kvalitnidily.cz/ -
  • http://www.janovapec.cz/ -
  • http://racinglife.cz/ -
  • https://www.jacisnik.cz/ -